Rusko môže terminály Starlink kupovať cez tretie krajiny

Rusko môže terminály Starlink kupovať cez tretie krajiny, uviedla Ukrajinská vojenská rozviedka. Elon Musk to odmietol.

Ukrajinská vojenská rozviedka HUR cez víkend zverejnila správu, že Rusko v okupovaných oblastiach Ukrajiny využíva služby Starlink. Ako dôkaz zverejnila audiozáznam rozhovoru dvoch ruských vojakov z 83. útočnej brigády v Ruskom okupovanej Doneckej oblasti.

Americký podnikateľ a miliardár Elon Musk, ktorého spoločnosť SpaceX vypúšťa družice Starlink, však toto tvrdenie ukrajinskej rozviedky odmietol ako „kategoricky nepravdivé“. „Pokiaľ vieme, ani jeden Starlink nebol predaný Rusku – priamo ani nepriamo,“ napísal na sociálnej sieti X.

Spoločnosť SpaceX vo svojom statuse na sieti X napísala, že ak získa informácie, že terminály Starlink používa sankcionovaná alebo neoprávnená strana, prešetrí ich a v prípade, že sa podozrenie potvrdí, podnikne kroky na deaktiváciu daného terminálu.

Weby Defence One a Astra v súvislosti s touto kauzou informovali, že terminály Starlink by mohli byť do Ruska dodané cez Dubaj. Podľa analýzy amerického denníka Wall Street Journal mohli ruskí vojaci získať vybavenie Starlink aj ukoristiť od ukrajinských vojakov počas bojov a pripojiť sa na družice.

(tasr)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac