Košičanke predali v obchode pokazené mäso. Ako sa vôbec dostalo na pult potravinového reťazca?

KOŠICE – Po otvorení balíka mäsa kúpeného v košickom potravinovom reťazci čakalo zákazníčku nemilé prekvapenie.

fresh plus Mäsový pult v potravinovom reťazci Fresh Plus na Čordákovej ulici v Košiciach Foto: Redakcia

Nákup mäsa v potravinovom reťazci Fresh Plus na Čordákovej ulici v Košiciach sa pre zákazníčku skončil nepríjemným prekvapením. Po príchode domov zistila, že mäso má silný zápach. Rozhorčenie vyjadrila na sociálnych sieťach, kde sa podelila o svoju skúsenosť: „Predávajú pokazené, smradľavé mäso. Nie je to prvýkrát, čo som sa otáčala naspäť. Kúpila som dnes (14. 2., pozn. red.) kuracie štvrte, prídem domov, otvorím vrecko a len ma naplo, po mne mäso tiež niekto kúpil, lebo ho tam bolo menej, tak to dávam sem. Ľudia, skontrolujte si mäso, ak sa k vám tovar dostane. Upozornenie na kontrolu už majú,“ rozhorčuje sa zákazníčka, ktorá pred zhnitým mäsom varovala ďalších občanov na sociálnej sieti. Zistili sme však, že admin skupiny daný príspevok vymazal s odôvodnením, že ide o hoax.

Obrátili sme sa preto na samotného prevádzkovateľa. Spoločnosť Labaš, s. r. o., ktorá prevádzkuje reťazec Fresh, priznala pochybenie a na incident reagovala: „Veľmi nás mrzí, že v tomto prípade, žiaľ, došlo k zlyhaniu ľudského faktora a mäso, ktoré malo byť ihneď po obdržaní od dodávateľa reklamované, sa dostalo na mäsový pult.“

Táto situácia poukázala na potrebu zvýšenej pozornosti a kontroly zo strany predajcov a dodávateľov potravín. „Zároveň sme sa rozhodli v spomínanej predajni sprísniť proces interných kontrol.“ Podľa slov spoločnosti sa zákazníčke ospravedlnili a zaviazali sa prijať všetky potrebné opatrenia, aby sa situácia neopakovala.

Spomínaná predajňa na Čordákovej ulici v Košiciach. Foto: Redakcia

Pokazené mäso môže mať vážne negatívne účinky na ľudské zdravie vrátane rizika potravinových otráv a infekcií spôsobených patogénnymi mikroorganizmami, ako sú salmonely alebo E. coli. Tieto môžu viesť k príznakom ako nevoľnosť, vracanie, hnačka a horúčka, v závažných prípadoch aj k hospitalizácii.

S prípadom sme sa obrátili aj na Regionálnu veterinárnu a potravinovú správu Košice-mesto. Tí však neevidujú podnet spotrebiteľa na predaj pokazeného mäsa v predajni Fresh, Čordákova 2, Košice. „Ak by inšpektori zistili v predaji pokazené mäso, odoberajú z neho vzorky a zasielajú do akreditovaného laboratória Veterinárneho a potravinového ústavu v Košiciach na požadované laboratórne analýzy. Ak sa podozrenie na predaj pokazeného mäsa potvrdí, prevádzkovateľovi je uložená pokuta v správnom konaní. Ide o nebezpečnú potravinu, ktorej konzumácia môže mať nepriaznivé zdravotné následky na zdravie spotrebiteľa,“ priblížila pre Košický Štandard vedúca oddelenia úradnej kontroly potravín Danica Nagyová.

Tento incident preto zdôrazňuje dôležitosť dôslednej kontroly a transparentnosti v potravinovom reťazci, ako aj potrebu zodpovednosti na strane predajcov a dodávateľov za zabezpečenie kvality a bezpečnosti ponúkaných potravín.


Atentát na premiéra Róberta Fica bol spočiatku klasifikovaný ako pokus o úkladnú vraždu. Prekvalifikovanie atentátu na teroristický útok zo strany prokuratúry bolo pomerne prekvapivé pre chýbajúci motív, na čo nedávno upozornil aj Najvyšší súd SR.…
Prejsť na článok