Čo povedal nahnevaný Orbán po pedofilnom škandále v Maďarsku

Orbán mal dôležitý prejav, v ktorom reagoval na domáci škandál – odstúpenie dvoch najúspešnejších političiek Fideszu a nové protivládne protesty. Odkaz poslal aj na Slovensko.

424867012_946809950149937_7123051485076709614_n Foto: Orbán/FB

V Maďarsku sú opäť demonštrácie proti Orbánovi, ale tentoraz ich neorganizujú opozičné strany. Škandál po udelení amnestie v pedofilnej kauze stál hlavu populárnej prezidentky, ministerky spravodlivosti a pod tlakom je aj vplyvný kalvínsky biskup blízky premiérovi. Ale tento škandál je až príliš vážny na to, aby ho ukončili dve rezignácie, aj keď čelných političiek. Maďarský premiér sa v ostatných dňoch dostal nečakane pod tlak.

Ako už čitatelia vedia, pedofilná kauza a následná amnestia zástupcu riaditeľa detského domova v Bicske donútila odstúpiť prezidentku krajiny Katalin Novákovú (ročník 1977). Tá je pomerne známa a populárna aj na Slovensku, dobre si rozumela s ministrom bývalej vlády Milanom Krajniakom, keďže podobne ako on mala na starosti podporu rodín a hovorila o budovaní prorodinného štátu. Vďaka tomu sa stala máji 2022 prezidentkou, no teraz prišla chyba a rýchly koniec.

Spolu s ňou odstúpila a z politiky odišla aj bývalá ministerka spravodlivosti, nádejná líderka eurokandidátky Judit Vargová (ročník 1980). Aj tá je na Slovensku známa, vystúpila na Konzervatívnom samite v Bratislave. Verejný tlak napokon neustál ani mentor bývalej prezidentky Novákovej, hlava reformovanej cirkvi v krajine, dôležitý biskup Zoltán Balog (ročník 1958). Balog nie je protestantský biskup v slovenskom ponímaní, bol šesť rokov mimoriadne dôležitým ministrom Orbánovej vlády, premiérovi je blízky najmä pre personálne otázky.

Práve v tejto napätej atmosfére Viktor Orbán predniesol prejav, v ktorom mal pôvodne hovoriť o plánoch na rok 2024 v Maďarsku. Téma sa, pochopiteľne, zmenila, hlavná pozornosť smerovala na aktuálne spoločenské kauzy vo Várkert Bazár pod Budínskym hradom.

Orbán je v zložitej situácii, to pozornosť, pochopiteľne, ešte viac zvýšilo.

Keď namiesto opozície činia influenceri

Deň pred jeho vystúpením zvolali opoziční youtuberi a bývalí známi účastníci maďarskej reality šou veľký protest na Námestie hrdinov. Paradoxne tým prevzali politickú iniciatívu opozície, ktorá nedokázala zareagovať na vzniknutú situáciu. V Maďarsku sa cení sila, ale aj slabosť – preto opozíciu mnohí označujú za diletantskú. Na protest prišlo podľa ľavicových médií vyše 50-tisíc nespokojných ľudí, podľa provládnych propagandistov zhruba 3-tisíc (dodám, že v slovenských médiách situáciu komentovali viac českí analytici, o pohľad tunajších Maďarov verejnoprávne média nestáli.)

Spor o počty účastníkov len dokresľujú, ako extrémne je rozdelená krajina, kde stoja voči sebe dva nezmieriteľné svety. Ľavicovo-progresívny blok malých strán, neziskoviek a médií, financovaných často zo zahraničia (Fidesz ich preto nazýva dolárová opozícia s narážkou na ich amerických sponzorov) a pronárodný, patriotický, pravicovo-konzervatívny blok a jeho pozadie pod vedením Fideszu.

Pravda o počte zúčastnených bola niekde uprostred. Protestujúcich mohlo byť niekoľko desiatok tisíc. Čo je výrazne menej oproti počtu zúčastnených na takzvaných pochodoch mieru, ktoré organizuje intelektuálne pozadie Fideszu so zhruba polmiliónovou účasťou. Najbližší takýto pochod má byť už takmer o mesiac, 15. marca, na národný sviatok, v deň vypuknutia maďarskej revolúcie v roku 1848.

Opozičné protesty u našich južných susedov teda nie sú neobvyklé, ale dlhodobo nie sú ani úspešné. Aj to môže v tejto dobe zaujať slovenského pozorovateľa.

Prejdime k Orbánovmu prejavu. To, prečo bol tohtoročný prejav Viktora Orbána – mimochodom, už dvadsiaty piaty v poradí, mimoriadny, bolo, že o pomeroch v krajine, o neohrozenej pozícii niektorých vyvolených politikov (napríklad Antala Rogána, posmešne nazývaného „ministrom propagandy“, inak šéfa úradu premiéra, pod ktorého spadá aj tajná služba), alebo o sprivatizovaní polovice Maďarska zopár rodinami, ako o tom začal hovoriť člen Fideszu, bývalý manžel odstúpenej ministerky spravodlivosti Judit Vargovej. Volá sa Péter Magyar, je to mladý právnik, sklamaný zo súčasných pomerov v krajine, s Vargovou už nežije, a práve on sa začal v opozičných médiách „spovedať“ a hovoriť o chybách jeho bývalých chlebodarcov z Fideszu.

Bývalé političky Fideszu. Judit Vargová a Katalin Nováková. Foto: Novák/FB

Orbán upokojoval situáciu

Orbán začal zostra. Vo svojom 46-minútovom prejave venoval 11 minút upokojovaniu spoločnosti a zmierňovaniu vnútropolitickej situácie. Ocenil politickú veľkosť a vyzretosť oboch odstúpených političiek, vyzdvihol ich zásluhy.

„Je to zlý sen,“ hodnotil ich stratu premiér, ktorý zároveň zdôrazňoval, že sa treba poučiť zo vzniknutej situácie a rázne konať. Navrhol aj zmenu ústavy, aby sa podobným prípadom – amnestovaniu pedofilov a ich komplicov – raz a navždy zabránilo.

Prečo je celá kauza taká citlivá

Ide totiž o kauzu, ktorá ide proti podstate celej doterajšej politiky Fideszu. Orbán a jeho strana dlhé roky bojujú proti LGBTI propagande a ideológii na školách. Základným argumentom je práve ochrana detí za každú cenu, snaha znemožniť, aby do škôl chodili „fúzaté učiteľky“ a rôzni aktivisti, na Západe známi drag queen jedinci. Orbánovej vláde prekáža, že ide o obhajobu a propagovanie homosexuálnych väzieb, presviedčanie, že ide o niečo v podstate normálne. Do toho prišla teraz – a vo volebnom roku (voľby do EP aj komunálne voľby) – kauza, v ktorej prezidentka (zrejme uvedená do omylu) udelila amnestiu zástupcovi pedofilného riaditeľa detského domova, ktorý dlhé roky vedel o chorých činoch svojho šéfa.

Mimochodom, riaditeľa, „János bácsiho“, ktorý mal sexuálnu náklonnosť k mladistvým chlapcom, dva roky po jeho prvých pedofilných chúťkach na návrh bývalého ministra a teraz odstupujúceho biskupa Baloga štátne aj vyznamenali. Bola to príliš vysoká lopta, príliš ľahko pochopiteľný problém aj pre bežného občana. Bolo potrebné preto rýchlo konať.

Orbán v sobotu ukončil špekulácie o tom, že prezidentku Novákovú parlament napokon možno podrží. V Maďarsku totiž prezidenta volí parlament, ktorý prípadnú abdikáciu prezidenta berie na vedomie, no nemusí. Orbán však už hovoril o tom, že treba čo najskôr zvoliť nového prezidenta a ukončiť obdobie neistoty.

Foto: Orbán/FB

Nahnevaný úvod

Nezabudol pritom poznamenať, že obe odstúpené političky majú v malíčku viac dôstojnosti, ako lídri opozície dokopy. V prvých minútach svojho prejavu bol maďarský premiér očividne nahnevaný. Hovoril, že aj dobrí ľudia robia zlé rozhodnutia a zdôrazňoval dôležitosť pokory.

Doslova povedal, že „v politike neexistuje chránené miesto a služba národu si vyžaduje osobnú pokoru“. Zdôrazňoval, že pri trestných činoch pedofílie neexistuje priestor pre milosť či amnestiu. Navrhol preto zmenu ústavy, kde sa aj „farizejská opozícia môže ukázať“.

Orbán musel hájiť integritu svojej politiky, že nejde o hranú, ale o dlhodobo úprimnú snahu, čo dokazuje aj vládna politika. Maďarsko totiž podporu rodinnej politiky myslí naozaj vážne. Na ochranu rodín, na rôzne podporné programy dáva ročne až 4 až 5 percent HDP, čím je európskym lídrom a patrí medzi popredné krajiny aj v celosvetovom meradle. Demografiu to zlepšilo, ale stále nie na potrebnú úroveň reprodukcie.

Politickou otázkou teraz je, či sa vďaka sobotnému prejavu môže Orbánovi podariť pretematizovať aj volebnú kampaň do Európskeho parlamentu. A to témou ochrany rodín, spoločnosti a národa pred „skazeným Západom“, pričom odpoveď Maďarska (Fideszu) na sexuálne zvrátenosti je ochrana rodín, nulová tolerancia pedofílie a to aj za najvyššiu politickú cenu. Orbán tým pripomína trochu Kaczyńského, ktorý kedysi po pedofilnom škandále v cirkvi reagoval, že pred trestom neuchráni vinníka ani purpur, ani Oscar, čo bol súčasne aj odkaz na škandály režiséra Romana Polanského.

V Poľsku to fungovalo, uvidíme ako v Maďarsku. Druhou možnosťou, samozrejme, je, že témou volieb bude škándál Fideszu s udelenou milosťou, a vôbec uplatňovanie moci a fungovanie politického systému.

Napokon prešiel Orbán na ľahšie témy. Pripomenul úspechy svojej vlády: zníženie inflácie, zvyšovanie zamestnanosti, dosiahnutie energetickej sebestačnosti Maďarska, prípravu krajiny na nové pocovidové výzvy týkajúce sa zelenej politiky. Nezabudol pritom menovite pochváliť svojich najdôležitejších ministrov, ministra financií Mihálya Vargu a ministra zahraničných vecí Pétera Szijjártóa. V prejave nezabudol poukázať aj na súdržnosť svojho kabinetu. V súvislosti s eurovoľbami definoval hlavnú zahraničnú výzvu tohto roka, a to vybudovanie novej pravicovej politiky v Bruseli.

Odkaz Slovensku

A tu prišiel čas aj na odkaz Slovensku. Spomenul totiž, že susedné krajiny Maďarska si môžu byť isté, že keď prídu problémy, na Budapešť sa môžu spoľahnúť. Ako hovoril, bolo tomu tak aj v prípade proticovidových opatrení, keď maďarskí lekári pomáhali v očkovacej kampani na Slovensku.

Slovákom by sa mohli zaliečať aj Orbánove slová, ako treba ostať bokom v téme vojny na Ukrajine. Zopakoval, že Maďarsko nebude posielať žiadne zbrane na Ukrajinu, a nebude súhlasiť ani s tým, aby pre prípadnú ďalšiu pomoc Ukrajine sa členské štáty EÚ sami zadlžili. Pripomenul aj svoju kritiku Bruselu, podľa ktorej protiruské sankcie vyhovujú Amerike a škodia Európe.

Maďarsko je v tomto období podľa Orbána ako dobré espresso: keď je vyvinutý veľký tlak, vtedy je chutnejšia aj káva. Nezabudol ešte podporiť protestujúcich farmárov. Na Slovensku sa to až tak nevie, ale Orbán bol jediným premiérom členskej krajiny EÚ, ktorý počas nedávneho samitu EÚ išiel medzi protestujúcich traktoristov.

O čom budú eurovoľby

Napokon vymenoval aj význam tohtoročných eurovolieb – aby sa zabránilo tomu, aby západná Európa o 20 rokov zmizla. Občania západných krajín totiž ešte žijú dobre, no len čo zmizne stredná trieda, podľa Orbána sa vytratí aj demokracia. „V Bruseli preto treba dosiahnuť zmenu. Európa si musí zobrať späť svoj Brusel. Nech sú v Bruseli opäť Európania,“ hovoril. O tom majú byť tohtoročné voľby do EP.

2024 je však rok, keď sa volí aj v Amerike, aj v Rusku, a Maďarsko chce, aby vo Washingtone vyhral republikán Donald Trump. „Nemôžeme zasahovať do volieb v iných krajinách, no dúfame, že Trump vyhrá americké voľby,“ povedal. Orbán sa hlási k jeho sloganu MAGA (Make America Great Again), pričom to isté treba podľa neho urobiť aj v Európe. Nuž a aby svojich bruselských kolegov znervóznil, má tomu poslúžiť aj blížiace sa maďarské predsedníctvo v EÚ.

Vyzdvihol pri tom dôležitý princíp, že nová európska pravica by nemala byť alternatívou Európy, ale európskou alternatívou.

„Silnejšia geografická spolupráca Rakúska, Slovenska, Srbska a Maďarska a suverénna zmena v Bruseli – to si želám pod vianočný stromček,“ dodal na záver.

Foto: Orbán/FB

Vianoce sú ešte ďaleko, ale Orbán na konci týždňa urobil všetko pre to, aby situáciu po veľkom vnútropolitickom škandále pár dní predtým opäť chytil do svojich rúk. Za tých pár dní však prišiel minimálne o troch blízkych a dôležitých spojencov.


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac