EÚ vedie dialóg so slovenskou stranou, aby neprišlo k zastaveniu finančných tokov

EÚ vedie dialóg so slovenskou stranou, aby neprišlo k zastaveniu finančných tokov. Uviedla to Ana Gallegová z Európskej komisie na margo diskusie poslancov europarlamentu Výboru pre kontrolu rozpočtu (CONT) o právnom štáte na Slovensku a ochrane prostriedkov EÚ.

Zo 14 slovenských europoslancov sú členmi výboru CONT traja: Jozef Mihál (nezávislý/RE), Monika Beňová (Smer/nezaradená) a Michal Wiezik (PS/RE). Na diskusii sa zúčastnili aj europoslanci Vladimír Bilčík (nezávislý/EPP) a Robert Hajšel (Smer/nezaradený).

Tím eurokomisie viedla Ana Gallegová, šéfka Generálneho riaditeľstva EK pre spravodlivosť a spotrebiteľov (JUST). Spolu so svojimi kolegyňami uviedla, že exekutíva EÚ naďalej pozorne sleduje všetky kroky slovenských úradov s cieľom uistiť sa, že nebudú ohrozené finančné záujmy Únie.

Gallegová potvrdila, že EK pozastavila hodnotenie štvrtej platby z Plánu obnovy v hodnote okolo 800 miliónov eur, pretože čaká na požadované argumenty a podklady. Uviedla, že zástupcovia EK navštívili Slovensko, sú v kontakte s vládou a berú veľmi vážne dialóg o súčasnej situácii.

Podľa Gallegovej každý členský štát musí preukázať, že má efektívny vnútorný spôsob auditu a kontrol, ktorý zabráni nesprávnemu využitiu európskych zdrojov, a preto pozorne sleduje napríklad oslabenie antikorupčného zákona.

„Budeme robiť všetko pre to, aby nedošlo k negatívnej situácii. A ak k tomu dôjde, nebudeme váhať použiť všetky mechanizmy a nástroje, aby sme túto situáciu napravili,“ odkázala Gallegová.

(tasr)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac