Jurík z PS: Mám pocit, že nepoznám ženu, ktorá by nebola vystavená znásilneniu a sexuálnemu násiliu

Poslanci parlamentu v stredu pokračujú v rokovaní o novele Trestného zákona, ktorá prešla v utorok večer do druhého čítania. Témou sa počas rozpravy v uplynulých hodinách stali predovšetkým premlčacie lehoty v prípade sexuálnych trestných činov.

poslankyòa Beáta Jurík PS Progresívne Slovensko poslanecký s¾ub skladanie Beáta Jurík (Progresívne Slovensko) skladá poslanecký sľub počas ustanovujúcej schôdze Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) IX. volebného obdobia 25. októbra 2023 v Bratislave. Foto: Jakub Kotian/TASR

Poslanec Igor Matovič (Slovensko, KÚ, Za ľudí) navrhol pozmeňujúcim návrhom k novele Trestného zákona úplné zrušenie premlčacích lehôt pri vraždách, znásilneniach a sexuálnych činoch voči maloletým deťom.

Predsedníčka poslaneckého klubu KDH Martina Holečková pripomenula, že vrátenie premlčacích lehôt na pôvodnú úroveň má zásadný význam z hľadiska spravodlivosti, ochrany obetí, ako aj zvýšenia účinnosti trestnoprávneho systému. Dodala, že to poskytne obetiam viac flexibility aj podpory a páchateľov znásilnenia bude možné efektívnejšie identifikovať, stíhať a potrestať.

Pojem „manželské povinnosti“ je akýsi hlboko kultúrny vzťahový stereotyp, uviedol zas poslanec Progresívneho Slovenska (PS) Ondrej Prostredník. Navrhuje „dôkladnú, modernú a včasnú“ vzťahovú a sexuálnu výchovu.

Poslankyňa Beáta Jurík (PS) zas skonštatovala, že podľa nej si ako spoločnosť neuvedomujeme, koľko prípadov sexuálneho násilia a špeciálne znásilnenia existuje bez toho, aby sme o tom vedeli. Po rozprave spred dvoch týždňov sa jej vraj ozvali desiatky až stovky žien, ktoré jej písali o svojich skúsenostiach. „Ja mám pocit – odvtedy som teda nadobudla ten pocit, že už pomaly nepoznám ženu, ktorá by tomuto ohavnému činu nebola vystavená,“ povedala. Politička na začiatku svojho vystúpenia zdôraznila, že ona a jej kolegyne sa v tejto téme snažia byť vždy odborné.

Rokovať budú až do hlasovania

O návrhu majú zákonodarcovia rokovať až do úplného prerokovania vrátane hlasovania. Rozprava v druhom čítaní bude skrátená na 12 hodín tak, ako to bolo aj v diskusii v prvom čítaní. Do rozpravy sa prihlásilo 13 poslancov.

Z novely vyplýva, že pri trestných činoch, ako je znásilnenie či sexuálne zneužívanie, by sa mali uplatňovať doterajšie premlčacie lehoty, a to 20 rokov. Plénum sa návrhu venuje v skrátenom legislatívnom konaní.

Vláda navrhla účinnosť úpravy od 15. marca, čiže k rovnakému dátumu, ku ktorému má nadobudnúť účinnosť „veľká novela“ Trestného zákona schválená 8. februára.

V stredu bude trvať obedová prestávka len hodinu, od 13.00 h do 14.00 h. Okrem novely Trestného zákona ostalo na programe aktuálnej schôdze ešte niekoľko neprerokovaných bodov.

Ústavný súd spojil podania

Trestný zákon, respektíve jeho avizované zmeny, sú horúcou témou aj mimo zákonodarného zboru, v justícií. Ústavný súd totiž v utorok spojil podanie od prezidentky Zuzany Čaputovej a podania od dvoch skupín poslancov (PS a Slovensko/PS/KDH) v súvislosti s novelou do spoločného konania.

Novelu Trestného zákona schválila koalícia vo štvrtok 8. februára. Následne ju mal predseda vlády Robert Fico (Smer) podpísať a doručiť prezidentke Zuzane Čaputovej do Prezidentského paláca, ktorá novelu mohla buď podpísať, alebo vetovať. Fico však zmenu trestných kódexov do podateľne zaslal až po šiestich dňoch od jej schválenia v parlamente, teda 14. februára.

Hlava štátu sa v piatok 16. februára rozhodla novelu Trestného zákona podpísať. Súčasne podala návrh na Ústavný súd SR na preskúmanie tejto novely. Zároveň podala návrh na pozastavenie účinnosti, kým súd o jej návrhu nerozhodne.

(tod/mch/tasr/sita)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac