Exfunkcionár SIS Ľubomír Arpáš dostal za podplácanie päťročný trest vo väzení

Exfunkcionár SIS Ľubomír Arpáš dostal za podplácanie päťročný trest vo väzení. Špecializovaný trestný súd mu vymeral trest odňatia slobody vo výške piatich rokov.

Právnikovi Františkovi Polákovi, obžalovanému v rovnakej kauze, za nepriamu korupciu udelil 30-mesačný nepodmienečný trest. Súd súčasne obžalovaných oslobodil spod obžaloby v prípade obzvlášť závažného zločinu vydierania a legalizácie príjmu z trestnej činnosti. Rozhodnutie nie je právoplatné, prokurátor sa voči rozsudku odvolal.

„Je to riešenie, ktoré nie celkom vyhovuje prokuratúre ani obhajobe, myslím, že je na mieste podanie odvolania. V zásade nás teší, že bola uznaná korupčná trestná činnosť. Veľmi pozitívne ma prekvapilo, ako súd podrobne zhodnotil vierohodnosť svedka Ľudovíta Makóa aj na základe nahrávky, ktorú predložil sám obžalovaný,“ skonštatoval prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP), ktorý v záverečnej reči obžalovaným navrhoval úhrnné vyše 20-ročné tresty.

Ľubomír Aarpáš bol spoločne s Františkom Polákom v kauze Babylon obžalovaný z pokračovacieho obzvlášť závažného zločinu vydierania, legalizácie príjmu z trestnej činnosti a zločinu podplácania. Podľa obžaloby mali vydierať majiteľa spoločnosti Podtatranská hydina Pavla Konkoľa, ktorý bol obvinený v inej daňovej trestnej činnosti. Od podnikateľa mali obžalovaní žiadať úplatky výmenou za to, že polícia nebude vyšetrovať podozrenia v jeho firmách. Podľa obžaloby mali fungovať ako organizovaná skupina.

Bývalého funkcionára SIS Ľubomíra Arpáša uznal súd za vinného z toho, že ponúkol niekdajšiemu riaditeľovi Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovítovi Makóovi peniaze s cieľom zakryť podnikateľove problémy. Františka Poláka uznal súd za vinného za to, že od Konkoľa žiadal 600-tisíc eur pre finančnú správu a ďalšie zainteresované subjekty. Skutky, v rámci ktorých sa obžalovaným kládlo za vinu vydieranie a legalizácia príjmu z trestnej činnosti, sa podľa súdu nepodarilo preukázať, spod obžaloby ich preto oslobodil.

„Čo sa týka týchto skutkov, tam sme spokojní, tie obzvlášť závažné zločiny sa nepreukázali. Čo sa týka tretieho skutku, rozsudok rešpektujeme, určite voči nemu podáme odvolanie,“ uviedol právny zástupca Ľubomíra Arpáša.

(tasr)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac