Nemecká vláda zvyšuje platy štátnym zamestnancom, prilepšia si aj politici

Nemecká vláda zvyšuje platy štátnym zamestnancom, prilepšia si aj politici. Vláda čelí kritike, keďže ku kroku pristúpila v ťažkej ekonomickej situácii a počas konsolidácie verejných financií.

V Nemecku sa od marca zvyšujú platy štátnych zamestnancov a ministrov, čo vyvoláva rozruch pre súčasnú krízovú ekonomickú situáciu a nízke očakávané zvýšenie dôchodkov. Združenie daňových poplatníkov označuje zvýšenie za „rekordný nárast“ a poukazuje na rozdiel v zaobchádzaní medzi politikmi a dôchodcami.

Zvýšenie platov pre politikov zahŕňa aj inflačný bonus 3-tisíc eur, čo združenie kritizuje vzhľadom na úsporné opatrenia vlády. Predseda združenia navrhuje, že politici by mali prispieť k rozpočtovej konsolidácii tým, že sa vzdajú inflačného bonusu.

Prezidentovi krajiny sa napríklad zvýši mesačný plat na 23 003 eur z 21 625 eur mesačne, čo predstavuje nárast o 6,37 percenta. Na zvýšenie sa môže tešiť aj kancelár, ktorého plat stúpol na 22 083 eur z 20 702 eur. Nárast o 7 percent zaznamenajú aj ministri, ktorých platy stúpnu na 17 990 eur zo 16 816 eur.

V júli príde k ďalšiemu zvýšeniu platov, tentokrát pre poslancov. Situácia vyvoláva diskusiu o prioritách vlády a rozdelení zdrojov v čase ekonomickej neistoty.

(berliner zeitung)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac