Federálny rezervný systém by mohol v tomto roku znížiť úrokové sadzby

Federálny rezervný systém by mohol v tomto roku znížiť úrokové sadzby, keďže inflácia v Spojených štátoch klesá a ekonomika rastie. Vyhlásila to šéfka pobočky Fedu v Clevelande Loretta Mesterová.

Aby mohla centrálna banka uvoľniť svoju menovú politiku, musí mať istotu, že trend klesajúcej inflácie pokračuje, dodala Mesterová. Do najbližšieho zasadnutia, ktoré sa uskutoční 30. apríla a 1. mája, podľa nej ešte Federálny rezervný systém (Fed) pravdepodobne potrebné informácie nebude mať k dispozícii. Fed v marci ponechal svoju kľúčovú úrokovú sadzbu na takmer 23-ročnom maxime v pásme 5,25 percenta až 5,50 percenta, kde sa nachádza od júla 2023.

Fed naposledy znižoval sadzby na začiatku pandémie ochorenia Covid-19 v marci 2020. V roku 2025 by sadzby mali klesnúť takisto trikrát, ako aj v roku 2026 a potom v blízkej budúcnosti ešte dvakrát, kým sa kľúčová sadzba nedostane na úroveň okolo 2,6 percenta.

Mesterová ďalej uviedla, že očakáva ďalší pokles inflácie, hoci pomalším tempom ako v minulom roku. Zároveň varovala pred príliš skorým znižovaním sadzieb, ktoré by podľa nej mohlo zvrátiť pokrok dosiahnutý v boji proti rastúcim cenám.

(tasr)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac