Fico sa postavil za Pellegriniho. Do poslednej chvíle kampaňoval aj Korčok

Prezidentský kandidát Peter Pellegrini sa niekoľko hodín pred koncom kampane dočkal spoločnej podpory od koaličných partnerov. Na tlačovej konferencii sa za jeho voľbu vyslovili premiér a šéf Smeru Robert Fico a podpredseda parlamentu a líder SNS Andrej Danko.

20240403_koalicna1032002 SSs Andrej Danko (zľava), Peter Pellegrini, Robert Fico. Foto: Pavel Neubauer/TASR

Slováci si podľa Fica zaslúžia prezidenta, ktorý bude krajinu reprezentovať suverénne a sebavedome, bude bojovať za slovenské národno-štátne záujmy a bude presadzovať ústavou prikázaný charakter Slovenskej republiky ako suverénneho, právneho a sociálneho štátu.

Danko verí, že Pellegrini porazí zlo

„Smer, Hlas a SNS sú ako politické strany vládnej koalície presvedčené, že prezidentský kandidát Peter Pellegrini tieto náročné kritériá na výkon funkcie hlavy štátu spĺňa, a preto mu vyslovujú plnú podporu,“ vyhlásil. Spolu s Pellegrinim vyzval občanov, aby sa na voľbách zúčastnili. Danko verí, že Pellegrinimu sa v sobotu podarí poraziť zlo, ktoré podľa neho predstavuje kandidát na prezidenta Ivan Korčok.

Koaličné strany sú presvedčené, že voľba prezidenta výrazne ovplyvní slovenskú politickú scénu a charakter zahraničnej politiky SR. Tvrdia, že Korčok bude v prípade zvolenia amatérsky zasahovať do výsledkov posledných parlamentných volieb s cieľom deštruovať vládu a za každú cenu vyvolať predčasné parlamentné voľby.

Strany zároveň deklarovali, že bez ohľadu na výsledok volieb sú odhodlané zachovať stabilitu a kontinuitu vládnej koalície.

Pellegrini poďakoval za prejavenú dôveru a podporu. „Táto podpora je pre mňa zároveň aj záväzok, aby som naplnil všetky tie predstavy a kritériá, ktoré sú mi vlastné a ktoré sú aj v spoločnom vyhlásení,“ doplnil. Potvrdil, že Hlas aj v prípade jeho zvolenia za hlavu štátu zostane stabilnou súčasťou koalície.

Korčok roznášal letáky

Pellegriniho súper Ivan Korčok na sociálnej sieti vyzval ľudí, aby sa zúčastnili v sobotu 6. apríla druhého kola volieb. „Príďte rozhodnúť o tom, či sa všetka moc v štáte ocitne v jedných rukách, alebo sa prezidentom stane nezávislý kandidát, ktorý bude slúžiť občanom a občiankam Slovenskej republiky,“ vyhlásil.

Zverejnil tiež fotografiu, ako trávi posledné hodiny v teréne a spolu so synmi roznáša volebné letáky.

Ivan Korčok. Foto: FB Ivana Korčoka

K podpore Korčoka sa opätovne prihlásilo Progresívne Slovensko (PS). Vyzvalo ľudí k účasti na voľbách. Predseda PS si myslí, že výsledok bude tesný, a preto bude podľa neho záležať na každom hlase.         

„Ivan Korčok je kandidátom, ktorý bude nezávislý, ktorý má jasné hodnoty, ktorý ukázal aj vo svojej profesionálnej kariére, že má obrovské skúsenosti a schopnosti na poli medzinárodnej politiky. A zároveň zostáva verný svojim názorom a postojom,“ povedal Šimečka.

Kandidát Pellegrini podľa neho popiera svoje predchádzajúce názory a postoje na zahraničnú i vnútornú politiku. „Bol by prezident bez názoru, bez jasného postoja, prezident, ktorému záleží viac na tom, aby poslúžil vláde a Robertovi Ficovi, než na tom, aby slúžil občanom,“ uviedol Šimečka.

(red, tasr)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac