Štátny zástupca Jaroslav Šaroch sa odvolal proti rozsudku v kauze Čapí hnízdo

Štátny zástupca Jaroslav Šaroch sa odvolal proti rozsudku v kauze Čapí hnízdo. Mestský súd v Prahe v dotačnej kauze vo februári druhýkrát oslobodil expremiéra Andreja Babiša a bývalú manažérku Agrofertu Janu Nagyovú.

„Po preštudovaní rozsudku sa štátny zástupca nestotožnil so závermi súdu a zohľadnil aj skutočnosť, že bol v danej veci viazaný právnym názorom najvyššieho štátneho zástupcu,“ uviedol hovorca Mestského štátneho zastupiteľstva v Prahe Aleš Cimbala.

Dodal, že bližšie dôvody odvolania bude možné poskytnúť až po vypracovaní jeho odôvodnenia, k čomu by malo dôjsť 5. mája. Prípadom sa tak znovu bude zaoberať odvolací Vrchný súd v Prahe. Ten v septembri prvý oslobodzujúci verdikt z vlaňajšieho januára zrušil a vrátil s pripomienkami a návrhmi pražskému mestskému súdu a tamojšiemu senátu, ktorému predsedá sudca Jan Šott.

K odvolaniu došlo len päť dní po tom, čo Mestský súd v Prahe dokončil písomné odôvodnenie svojho februárového rozsudku. Sudca Šott v ňom vysvetľuje, prečo aj napriek výhradám odvolacieho súdu a doplneným dôkazom svoje rozhodnutie nezmenil, teda že „skutok popísaný v obžalobe nie je v prípade žiadneho z obžalovaných trestným činom, a oboch obžalovaných preto oslobodil od obžaloby“.

Šott uznal, že podozrenie polície a štátneho zástupcu Šarocha, že založenie spoločnosti Farma Čapí hnízdo bolo účelové a podvodné preto, aby firma získala dotáciu 50 miliónov korún, bolo opodstatnené. Dôkazy na preukázanie viny však podľa neho neboli dostatočné.

(tasr)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac