Pápež František vyzval na okamžité uzavretie prímeria v Pásme Gazy

Pápež František vyzval na okamžité uzavretie prímeria v Pásme Gazy, pre prebiehajúcu vojnu medzi Izraelom a palestínskym radikálnym hnutím Hamas veľmi trpí, ako uviedol pri príležitosti konca moslimského pôstneho mesiaca ramadán.

Pope Francis Pápež František odchádza po poludňajšej modlitbe Anjel Pána z okna svojho ateliéru s výhľadom na Svätopeterské námestie vo Vatikáne v nedeľu 3. marca 2024. Foto: TASR/AP

„Nech sa okamžite uzavrie prímerie v Pásme Gazy, kde pretrváva humanitárna katastrofa. Nech sa pomoc dostane k palestínskemu ľudu, ktorý veľmi trpí, a nech sú prepustení rukojemníci, ktorí boli zajatí v októbri!“ povedal František v odkaze pre televízny kanál al-Arabíja.

Vo svojom posolstve, ktoré zverejnil Vatikán, spomenul aj „vojnou zmietanú Sýriu, Libanon a celý Blízky východ“. „Prosím, skoncujte s ozbrojenými stretmi a myslite na deti, na všetky deti, ako na svoje vlastné deti,“ uviedol pápež dodávajúc, že deti „potrebujú domovy, parky a školy, nie hrobky a masové hroby.“

(tasr, afp)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac