Súdna rada rokuje o návrhu na odvolanie Jána Mazáka z pozície jej predsedu

Súdna rada rokuje o návrhu na odvolanie Jána Mazáka z pozície jej predsedu. Ten chcel pôvodne návrh zaradiť až na májové zasadnutie. Po schválení tohto bodu programu zo zasadnutia odišiel.

Ján Mazák. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Návrh podalo sedem členov Súdnej rady SR pre podozrenie zo zneužitia funkcie, čo Mazák považuje za nepravdu.

„Nezúčastňujem sa len pre to, že som nedostal ani jeden deň na prípravu na vyjadrenie k tým skutočnostiam, ktoré sú uvedené v návrhu na moje odvolanie,“ reagoval Mazák. Ako poznamenal, ide o veľmi vážne obvinenia a príprava stanovísk si vyžaduje čas. Tvrdí, že mu kladú za vinu niečo, čo je plne v jeho kompetencii. Avizuje podanie na Ústavný súd SR.

Pod návrh na odvolanie Mazáka z funkcie predsedu Súdnej rady SR sa podpísali jej členovia Marcela Kosová, Peter Šamko, Ayše Pružinec Eren, Dana Jelínková Dudzíková, Marián Fečík, Ludmila Joanidisová a Martin Bezák. Argumentujú hrubým zneužitím funkcie na neoprávnené zbieranie informácií voči sudcom.

Prípadné odvolanie Mazáka z postu predsedu by neznamenalo stratu pozície člena Súdnej rady SR. Mazák chcel odvolávanie pôvodne riešiť na májovom zasadnutí, argumentoval, že má právo sa k nemu v primeranej lehote vyjadriť.

(tasr)
      


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac