Kosovská vláda o týždeň predĺžila termín sčítania obyvateľstva

Kosovská vláda o týždeň predĺžila termín sčítania obyvateľstva, ktoré sa malo skončiť v noci na sobotu. Občanom tak dala ďalšiu príležitosť zapojiť sa do tohto procesu. Historicky druhé sčítanie ľudu sa začalo už 5. apríla a pôvodne malo trvať šesť týždňov.

Skončiť sa malo v piatok (17. 5.) o polnoci, kosovská vláda ho však predĺžila do 24. mája. Zároveň poverila Kosovský štatistický úrad (ASK), aby pokryl celé územie Kosova pre prípady, že sa nájde jednotlivec alebo domácnosti, ktoré sa z nejakého dôvodu nezaevidovali už skôr.

Zodpovedné úrady totiž predtým vyjadrili obavy, že sa dosiaľ zapísalo len takmer 1,5 milióna občanov. Prvé sčítanie z roku 2011 ukázalo, že v krajine žije 1,8 milióna ľudí. Nebolo bezprostredne isté, či sa srbská menšina zúčastní sčítania obyvateľstva alebo ho bude bojkotovať.

Sčítanie obyvateľstva je v mnohých balkánskych krajinách chúlostivou záležitosťou, keďže stúpajúca pôrodnosť, masová migrácia a etnické napätie komplikujú získanie presných údajov o počte a zložení obyvateľstva.

(tasr, afp)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac