Podpora cestovného ruchu na Slovensku potrebuje systematický prístup

Podpora cestovného ruchu na Slovensku potrebuje systematický prístup. Minister cestovného ruchu a športu Dušan Keketi (nominant SNS) povedal, že by mohol mať podobu napríklad koordinácie medzi letiskami, cestovnými agentúrami pre príjazdový turizmus a národnou organizáciou na podporu a propagáciu cestovného ruchu Slovakia Travel. „Treba nechať rozhodovať najväčších odborníkov z tohto sektora a rýchlejšie dosahovať výsledky,“ uviedol.

Práve zvýšenie počtu zahraničných turistov, aby bol ich podiel na celkovej návštevnosti Slovenska vyšší oproti domácim v percentuálnom pomere 60 ku 40, je jedným z hlavných zámerov nového ministerstva.

„Na to, aby sme mohli dávať nové podpory, potrebujeme zmenu legislatívy,“ informoval Dušan Keketi v súvislosti s pripravovanými zmenami v zákone o podpore cestovného ruchu a návrhom zákona o Fonde na podporu cestovného ruchu.

„Alokovaných je asi 30 miliónov eur na fond a 36 miliónov eur na podporu cestovného ruchu, z toho pre Slovakia Travel 26 miliónov eur, pre oblastné a krajské organizácie cestovného ruchu 10 miliónov eur,“ vymenoval minister. Oproti minulosti budú teda navyše financie pre spomínaný plánovaný nový Fond na podporu cestovného ruchu.

Počet ubytovaných hostí, vrátane zahraničných, v zariadeniach cestovného ruchu na Slovensku sa pravidelne zvyšuje a postupne sa približuje k úrovni z predpandemického roku 2019.

Minister je prekvapený, že počet návštevníkov vôbec medziročne rastie, hoci v susednej Ukrajine je stále vojna. „Keď v Bruseli rokujeme o rozvoji cestovného ruchu, všetci sa čudujú, prečo nám stúpa zahraničný cestovný ruch napriek tomu, že Ukrajina je vo vojne,“ doplnil šéf rezortu cestovného ruchu a športu.

Aktuálny rozpočet inštitúcie po navýšení o 100 miliónov eur dosahuje 236 miliónov eur. „Prevádzkové náklady sa budú hýbať maximálne na úrovni piatich percent z celkového rozpočtu. Všetky ostatné peniaze budú použité na konkrétne projekty a výzvy,“ informoval nedávno Keketi.

Do kompetencií ministerstva okrem dvoch hlavných oblastí prechádza aj agenda prípravy na svetovú výstavu EXPO 2025 v japonskej Osake. Ministerstvo si medzitým našlo aj svoje sídlo a podpísalo zmluvu o podnájme priestorov v historickej budove na bratislavskom dunajskom nábreží.

(sita)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac