Vietnam potvrdil ministra verejnej bezpečnosti To Lama za nového prezidenta

Vietnam potvrdil ministra verejnej bezpečnosti To Lama za nového prezidenta. Urobilo tak vietnamské Národné zhromaždenie v stredu ráno po hlasovaní v sídle parlamentu v Hanoji.

K vymenovaniu do funkcie došlo takmer dva mesiace po tom, ako bývalý vietnamský prezident Vo Van Thuong odstúpil v súvislosti s potláčaním korupcie.

To Lam, ktorý je okrem šéfa Komunistickej strany Vietnamu a premiéra tretím najmocnejším mužom v krajine, sa všeobecne považuje za tvrdého zástancu v rokovaniach s aktivistami. Počas jeho pôsobenia vo funkcii ministra verejnej bezpečnosti bolo uväznených mnoho disidentov a blogerov.

To Lam prevzal rezort verejnej bezpečnosti v roku 2016. Rok po jeho vymenovaní vietnamská bezpečnostná agentúra údajne uniesla vietnamského podnikateľa Trinh Xuan Thanha v Nemecku a priviezla ho do Vietnamu. Tento incident vážne poškodil diplomatické vzťahy medzi Nemeckom a Vietnamom, pričom priviedol nemeckú vládu k pozastaveniu strategického partnerstva s Vietnamom.

(tasr, dpa)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac