S iránskym prezidentom Raísím sa v centre Teheránu lúčia desaťtisíce ľudí

S iránskym prezidentom Raísím sa v centre Teheránu lúčia desaťtisíce ľudí, ktorí vyšli v stredu do ulíc iránskej metropoly Teherán v rámci pohrebného sprievodu. Ebráhím Raísí zahynul v nedeľu pri havárii vrtuľníka spolu s niekoľkými ďalšími funkcionármi vrátane ministra zahraničných vecí Hosejna Amíra Abdollahjána.

Davy Iráncov sa zhromaždili v centre Teheránu v okolí budovy miestnej univerzity. Ľudia mali v rukách Raísího portréty. Modlitby za zosnulého iránskeho prezidenta i členov jeho sprievodu neskôr povedie najvyšší iránsky duchovný vodca ajatolláh Alí Chameneí.

Vo štvrtok ráno potom Raísího pozostatky odvezú do provincie Južný Chorásán a následne do jeho rodného mesta Mašhad, kde ho vo štvrtok večer po pohrebných obradoch pochovajú.

K havárii vrtuľníka došlo v nedeľu v hustej hmle v hornatej oblasti iránskej provincie Východný Azerbajdžan. Prezident, šéf diplomacie a ďalší funkcionári sa vracali z provincie Východný Azerbajdžan na severozápade Iránu, kde spolu s azerbajdžanským prezidentom Ilhamom Alijevom otvorili projekt priehrady na spoločnej hranici.

Vrak vrtuľníka našli záchranári po zhruba 15 hodinách v pondelok skoro ráno, pričom štátna televízia uviedla, že prezident zahynul. Raísiho konvoj zahŕňal tri vrtuľníky – ďalšie dva „bezpečne dorazili do svojho cieľa“, uviedla tlačová agentúra Tasním.

(tasr, afp)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac