Postupy pri výrube drevín sa zjednodušia, poslanci schválil novelu zákona o ochrane prírody a krajiny, ktorú prerokovali v skrátenom legislatívnom konaní.

Zo spoločnej správy z výborov po novom sa nebude súhlas na výrub vyžadovať na stromy s obvodom kmeňa do 60 centimetrov, meraným vo výške 130 centimetrov nad zemou, a súvislé krovité porasty s výmerou do 20 štvorcových metrov, ak ide o drevinu rastúcu v zastavanom území obce.

Súhlas na výrub sa nebude vyžadovať ani na stromy s obvodom kmeňa do 90 centimetrov meraným vo výške 130 centimetrov nad zemou, a súvislé krovité porasty s výmerou do 200 štvorcových metrov, ak ide o drevinu rastúcu za hranicami zastavaného územia obce.

Pri zámere vyrúbať drevinu, ktorá rastie na území s druhým alebo tretím stupňom ochrany, bude povinné to písomne oznámiť orgánu ochrany prírody pred plánovaným uskutočnením výrubu.

Orgán ochrany prírody môže do 15 pracovných dní túto činnosť obmedziť, zakázať alebo určiť podmienky jej vykonania, ak to vyžaduje záujem ochrany prírody a krajiny. „Ak orgán ochrany prírody v ustanovenej lehote stanovisko nevydá, považuje sa za súhlasné,“ píše sa v návrhu.

Súhlas bude potrebný v prípade, ak takáto drevina rastie na cintorínoch, v zastavanom území obce, voľne prístupných miestach pre verejnosť alebo ako solitér, stromoradie, súčasť aleje či remízy.

Súhlas nebude treba ani na výrub krovitých porastov, ak rastú vo viniciach, a to na účel výsadby nového viniča. Taktiež aj na krovité porasty, ak rastú na svahom tvorenom medziradí ovocných sadov a viníc.

Envirorezort zmeny považuje za významné preventívne opatrenie na zníženie stretov človeka s medveďom či škôd spôsobovaných zverou na poľnohospodárskych plodinách a ovocných sadoch.

(tasr)

Nové správy

Španielsky tenista Rafael Nadal pripustil, že bude pokračovať v kariére aj v roku 2025. „Hoci som hovoril, že tento rok môže byť môj posledný v kariére, nemôžem to stále s istotou potvrdiť,“ uviedol 22-násobný grandslamový šampión.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Lídri krajín skupiny G7 vyzvali strany konfliktov, aby zložili zbrane počas nadchádzajúcich olympijských hier v Paríži. Apel zaradili do záverečného vyhlásenia svojho samitu na návrh Francúzska.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Futbal: Bajrami z Albánska strelil najrýchlejší gól v histórii Majstrovstiev Európy. Nedim Bajrami sa presadil už po 22 sekundách hry a prekonal tak rekordný zápis Rusa Dmitrija Kiričenka, ktorý v roku 2004 skóroval so siete Grécka po 67 sekundách.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Kiska, Čaputová aj Korčok majú spoločnú jednu vlastnosť – ani jeden z nich nie je homo politicus. Mali len s podporou médií vyhrať voľby proti „Zlu“, teda proti Ficovi a slúžiť takzvaným atlantickým záujmom. Peter Pellegrini je z iného cesta.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Lex atentát: Zakázané budú zhromaždenia v okruhu 50 metrov od sídla prezidenta SR, súdov alebo objektov ústavných orgánov či iných.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Zelenskyj chce predložiť Rusku mierový návrh, keď sa na ňom zhodne medzinárodné spoločenstvo. Vyjadril sa tak vo Švajčiarsku na mierovej konferencii o Ukrajine, na ktorej sa zúčastnilo vyše 90 krajín, nie však Rusko.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Ak s Ficom a Pellegrinim niečo hrozilo, tak len to, že budú v rámci EÚ a NATO mierne tlmiť „atlantický bojový zápal“. A že v plnení domácich úloh nebudú takí poslušní, ako bývalé vlády. Alebo ako bývalé hlavy štátu, píš Dag Daniš.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

V Rajci našli telo novorodenca, záchranári konštatovali jeho smrť. „O 18.30 h sme prijali hovor o náleze novorodenca, ktorý potrebuje ošetrenie. Na miesto sme okamžite vyslali ambulanciu rýchlej zdravotnej pomoci, záchranári, žiaľ, mohli už len konštatovať úmrtie,“ objasnila hovorkyňa Operačného strediska Záchrannej zdravotnej služby.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Izraelská armáda: Pri výbuchu v Pásme Gazy zahynulo osem vojakov. Podľa AFP patrí smrť týchto vojakov k najväčším stratám pre izraelskú armádu od začiatku pozemnej ofenzívy v Pásme Gazy, ktorá začala po útoku Hamasu na Izrael zo 7. októbra minulého roka.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Rusko nasadilo na Kryme nový protivzdušný systém S-500, tvrdí Kyjev. Systém nazývaný aj „Prometheus“ má na polostrove posilniť ruskú protivzdušnú obranu.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Francúzsko: Desaťtisíce ľudí protestovali pred voľbami proti Le Penovej strane. Protesty zvolané odbormi, študentskými skupinami a ľudskoprávnymi organizáciami boli zamerané voči strane Národné združenie (RN), ktorá by podľa prieskumov mohla zvíťaziť v blížiacich sa predčasných voľbách.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Futbal: Yamal je najmladší hráč v histórii Majstrovstiev Európy, prekonal Kozlowského. Krídelník FC Barcelona figuroval v základnej zostave Španielska v sobotnom zápase B-skupiny proti Chorvátsku a prekonal rekord Poliaka Kacmera Kozlowského, ktorý nastúpil na predošlom európskom šampionáte vo veku 17 rokov a 246 dní.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Zeman na inaugurácii Pellegriniho zdôraznil, že politické skúsenosti sú pre hlavu štátu veľkou výhodou. Pochválil Pellegriniho prvý prezidentský prejav, ktorý sa zameriaval na spoluprácu a snahu byť prezidentom pre všetkých občanov.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Erdogan: Biden je vystavený skúške úprimnosti v otázke riešenia vojny v Gaze. Od amerického prezidenta sa očakáva, že ukáže, že plán na prímerie v Pásme Gazy nie je vypočítavou volebnou taktikou, ale úprimnou snahou ukončiť vojnu

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Scholz verí, že bude kandidátom SPD na kancelára aj v budúcoročných voľbách, a to napriek neúspechu vládnych strán v minulotýždňových voľbách do Európskeho parlamentu.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Meloniová kritizovala Putinove podmienky pre rokovania o mieri, ktoré Kyjev odmietol ako požiadavku na svoju kapituláciu.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Zelenskyj: Mierový summit o Ukrajine môže pomôcť nastoliť spravodlivý mier. Podľa ukrajinského prezidenta by mohol summit zvýšiť tlak na Moskvu.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Islamský džihád: Izrael sa musí stiahnuť z Gazy, ak chce prepustenie rukojemníkov. Hamas a Palestínsky islamský džihád deklarovali pripravenosť dosiahnuť dohodu o trvalom prímerí , podľa nemenovaného izraelského predstaviteľa však Hamas odmietol americký plán.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Muž v malom meste na severe Nemecka nožom zaútočil na ľudí sledujúcich futbalový zápas a vážne zranil tri osoby. Polícia útočníka zastrelila.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Pápež František zablahoželal Petrovi Pellegrinimu, ktorý sa v sobotu stal prezidentom SR. Uistil ho o svojich modlitbách.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Bývalá prezidentka Zuzana Čaputová symbolicky odovzdala Prezidentský palác novej hlave štátu Petrovi Pellegrinimu. Potom na nádvorí absolvoval prehliadku Čestnej stráže prezidenta SR. Nasledovať bude slávnostný obed v paláci, na ktorý Pellegrini pozval 15 mladých ľudí a 15 seniorov.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Parížsky súd zrušil vylúčenie lídra francúzskych republikánov zo strany. Érica Ciottiho vylúčili po pokuse o spoluprácu s Národným zhromaždením Marine Le Penovej.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Stanislav Lobotka si pred úvodným zápasom na ME nepripúšťa tlak. Jeho tím čaká v pondelok o 18:00 h. súboj s Belgickom, favoritom E-skupiny.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Irán a Švédsko si vymenili väzňov. Švédsko v rámci nej prepustilo Hamída Núrího odsúdeného za úlohu, ktorú zohral pri popravách politických väzňov v Iráne v roku 1988, výmenou za prepustenie dvoch mužov zadržiavaných Iránom.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Britská princezná Catherine sa po niekoľkomesačnej prestávke vrátila do verejného života, keď sa spolu s rodinou zúčastnila počas liečby rakoviny na slávnostnej vojenskej prehliadke Trooping the Colour.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Podľa vysokého predstaviteľa Hamasu nikto nevie, koľko izraelských rukojemníkov je ešte nažive. Odmietol aj obvinenia, že by boli vystavení týraniu. Podľa neho sú psychické problémy rukojemníkov spôsobené izraelskými útokmi v Gaze, a nie ich zaobchádzaním v zajatí.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

 Harrisová oznámila pomoc pre Ukrajinu vo výške 1,5 miliardy dolárov, určenú pre ukrajinský energetický sektor a na humanitárne účely.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Poradcom prezidenta pre právne otázky by sa mal stať Miroslav Slašťan z bratislavskej Univerzity Komenského. Medzi poradcami bude aj neúspešný prezidentský kandidát Ján Kubiš. Pellegrini to potvrdil v rozhovore pre RTVS. Ďalšie mená chce postupne predstaviť až po dohode s ľuďmi.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Bývalá prezidentka SR Zuzana Čaputová želá svojmu nástupcovi Petrovi Pellegrinimu úspešný mandát. Slovensku želá pokojnejšie časy. Uviedla to na sociálnej sieti.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Kuba láka Rusov a Číňanov, aby jej pomohli oživiť turistický sektor, ktorý sa stále nezotavil z pandémie ochorenia COVID-19. Ponúka im preto viaceré výhody, od priamych letov, cez zrušenie vízovej povinnosti pre čínskych návštevníkov a najnovšie aj akceptovanie ruských platobných kariet Mir, ktoré sú alternatívou k Visa a Mastercard.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Verím, že Pellegrini neuhne od sľubu byť prezidentom všetkých, nielen tých, ktorí ho volili či volili koalíciu, vraví predseda opozičnej SaS Branislav Gröhling. Šéf liberálov to uviedol na sociálnej sieti.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Peter Pellegrini to bude mať ako prezident ťažké, latka je nastavená veľmi vysoko. Na sociálnej sieti to uviedol predseda hnutia Progresívne Slovensko Michal Šimečka v reakcii na inauguráciu novej hlavy štátu. Zároveň jemu aj celému Slovensku praje, aby sa rozhodol správne a bol dobrým prezidentom.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Scholz v sobotu pre televíziu ZDF potvrdil, že má výhrady k aktuálnemu návrhu nových sankcií EÚ, no nemecký kancelár nepovažuje nemeckú vládu za prekážku ich schválenia.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Slovenský reprezentant vo vodnom slalome Matej Beňuš sa dostal na pódium na podujatí Svetového pohára v poľskom Krakove . Vo finále C1 obsadil druhé miesto so stratou 2,27 sekundy na Julesa Bernardeta z Francúzska. Tretí skončil Brit Ryan Westley (+2,82).

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Majerský praje novému prezidentovi, aby dôstojne reprezentoval Slovensko v zahraničí a bol nadstranícky. Predseda Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) tiež novej hlave štátu zaprial, aby sa zastával najmä záujmov ľudí a Slovenka, a aby bol nositeľom pokoja.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Technologický Nasdaq Composite pokračuje v prelamovaní rekordov – pokračoval v raste, uzavrel na rekordnom maxime piaty deň po sebe a za celý týždeň si pripísal viac ako tri percentá.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Hodnoty nového prezidenta SR Petra Pellegriniho sú štát, národ, rodina a človek. Definovanie si celospoločensky akceptovaných hodnôt a spoločnej vízie je tým najlepším predpokladom na to, aby národ uspel v ťažkých časoch. Vyhlásil to vo svojom inauguračnom príhovore.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Ruské vojenské lietadlo v piatok nakrátko narušilo vzdušný priestor Švédska a boli k nemu vyslané švédske stíhačky. K incidentu prišlo východne od švédskeho ostrova Gotland, ktorý leží v Baltskom mori, oznámili v sobotu švédske ozbrojené sily.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Začala sa inauguračná schôdza: Pellegrini sa ujme funkcie prezidenta. Podpredseda Národnej rady (NR) SR Peter Žiga (Hlas-SD) otvoril slávnostnú schôdzu parlamentu, na ktorej Peter Pellegrini zloží prezidentský sľub a ujme sa funkcie prezidenta SR.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok
Nahrávam...
Ďalšie články