Yellenová: Trhové ekonomiky by sa mali spoločne postaviť čínskej politike dotácií

Janet Yellenová : Trhové ekonomiky by sa mali spoločne postaviť čínskej štátom riadenej priemyselnej politike. Americká ministerka financií to uviedla pred stretnutím skupiny G7 (siedmich najvyspelejších ekonomík sveta) v Taliansku.

Janet Yellenová. Foto: TASR/AP Ministerka financií USA Janet Yellenová. Foto: TASR/AP

Yellenová sa na rokovaniach s ministrami financií G7 a guvernérmi centrálnych bánk v piatok (24. 5.) a v sobotu (25. 5.) v severnom Taliansku pokúsi dosiahnuť tiež dohodu o prenose zisku zo zmrazených ruských aktív za približne 300 miliárd USD (276,40 miliardy eur) na Ukrajinu.

Ministerka poznamenala, že aj mnohé krajiny mimo G7, vrátane Mexika, Indie či Južnej Afriky, sú znepokojené nadmernými investíciami Číny do elektrických vozidiel, solárnych produktov, polovodičov, oceliarskeho priemyslu a ďalších strategických odvetví. Bez zmien v čínskej politike a jej posunu od zvyšovania produkcie k podpore domáceho dopytu čelia trhom riadené ekonomiky záplave lacného exportu z Číny, ktorý ohrozuje životaschopnosť ich výrobcov.

Vyhlásila, že nežiada krajiny, aby kopírovali americké clá alebo úzko koordinovali svoje obchodné politiky, ale vyslali jednotný odkaz Číne, že čelí „múru odporu“ voči tejto stratégii.

Yellenovej výzva na jednotu G7 voči Číne prichádza krátko po tom, čo administratíva USA minulý týždeň oznámila zvýšenie ciel na čínske elektromobily, batérie, solárne panely a ďalšie produkty. Chce tak ochrániť investície USA do rozvoja týchto priemyselných odvetví. Niektoré z týchto vyšších ciel začnú platiť od 1. augusta.

Ministerka uviedla tiež, že ak s kolegami tento týždeň dosiahnu dohodu o presune výnosov zo zmrazených ruských aktív na Ukrajinu, bude možné pred summitom lídrov G7 v polovici júna doladiť detaily.

Yellenová zároveň vo štvrtok vyjadrila nesúhlas s globálnou daňou pre najbohatších, čo je projekt, ktorý presadzovala Brazília počas svojho predsedníctva v skupine G20 (20 najväčších ekonomík sveta) a podporuje ho Francúzsko.

(tasr)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac