Scholz sa pripojil k Macronovej výzve na prehĺbenie vojenskej spolupráce v EÚ

Olaf Scholz sa pripojil k výzve Emmanuela Macrona na prehĺbenie vojenskej spolupráce v EÚ. Európa podľa nemeckého kancelára potrebuje užšiu vojenskú spoluprácu.

Konferencia na podporu Ukrajiny vo Francúzsku Foto: TASR/AP

Podľa vlastných slov tiež podporuje odstrašujúci účinok francúzskych jadrových zbraní v reakcii na to, čo označil za „brutálny imperializmus“ Ruska, píše Reuters.

„Vítam fakt, že francúzsky prezident zdôraznil európsku dimenziu francúzskych (jadrových) odstrašujúcich síl,“ napísal Scholz v článku, ktorý vo štvrtok zverejnil týždenník The Economist.

„Okrem nukleárneho odstrašovania sa zameriavame na silné konvenčné sily, protivzdušnú a protiraketovú obranu, ako aj kybernetické, vesmírne a presné úderné kapacity,“ uviedol Scholz. Európania podľa neho budú musieť prispieť viac na rozdelenie „záťaže“ medzi transatlantickými partnermi v rámci NATO.

Nemecký kancelár zdôraznil, že EÚ nebude mať vlastné jadrové zbrane, pričom nikto nemá v úmysle spochybňovať suverenitu Francúzska v tejto oblasti.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v apríli povedal, že jadrové zbrane jeho krajiny by mali byť súčasťou diskusií o európskej obrane. Tá by podľa neho mala byť silnejšia a integrovanejšia.

Ruská armáda tento mesiac začala vojenské cvičenie simulujúce prípravu na použitie taktických jadrových zbraní, čo bolo vnímané ako varovanie Moskvy pred väčším zapojením Západu do vojny na Ukrajine. Moskva vtedy uviedla, že manévre súvisia s „militantnými vyhláseniami“ západných predstaviteľov vrátane Macrona.

Scholz v článku dodal, že na zachovanie širokej podpory verejnosti v Európe pre Ukrajinu je dôležité „úplne jasne“ objasniť, že NATO si neželá konfrontáciu s Ruskom.

(tasr)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac