Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken pricestuje nasledujúci týždeň do Česka

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken pricestuje nasledujúci týždeň do Česka, oznámil Washington. V Prahe sa stretne s českým ministrom zahraničných vecí Janom Lipavským a ďalšími vysokými predstaviteľmi.

Na pláne sú rokovania o pokračujúcej podpore Ukrajiny, spolupráci pri modernizácii obrany a prehlbovaní väzieb v oblasti energetiky.

Počas pobytu v Prahe sa Blinken zúčastní aj na neformálnom stretnutí ministrov zahraničných vecí NATO, na ktorom sa bude diskutovať o prioritách nadchádzajúceho washingtonského samitu Aliancie.

Šéf americkej diplomacie príde do Prahy v rámci svojej pracovnej cesty do Európy, ktorá bude prebiehať od 28. do 31. mája.

Okrem Česka zavíta aj do Moldavska, kde sa stretne s prezidentkou Maiou Sanduovou a ďalšími predstaviteľmi štátu.

(tasr)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac