Miera zamestnanosti medzi utečencami z Ukrajiny bude v Nemecku postupne rásť

Miera zamestnanosti medzi utečencami z Ukrajiny na nemeckom trhu práce bude postupne rásť. Päť rokov od ich príchodu dosiahne 45 percent a po uplynutí desiatich rokov sa zvýši na 55 percent. Vyplýva to z výsledkov simulačnej štúdie norimberského Inštitútu pre výskum zamestnanosti.

Ukrajinci by tak dosiahli podobnú úroveň zastúpenia na trhu práce ako migranti, ktorí prišli do Nemecka v rámci utečeneckej vlny z roku 2015, najmä z krajín, ako sú Sýria a Afganistan. Podmienky pre nich však boli priaznivejšie, keďže trh práce dokázal v tom čase absorbovať viac nových účastníkov ako v súčasnosti, upozornil Inštitút pre výskum zamestnanosti (IAB).

Podiel mužov bez rodinných väzieb, ktorí sa nemuseli starať o deti, bol vtedy takisto oveľa vyšší, zatiaľ čo veľkú časť utečencov z Ukrajiny tvoria matky s nezaopatrenými deťmi. V prospech Ukrajincov podľa IAB na druhej strane hovorí pomerne vysoká úroveň vzdelania.

Od ruskej invázie na Ukrajinu vo februári 2022 sa počet Ukrajincov žijúcich v Nemecku zvýšil zo 156-tisíc na 1,24 milióna vrátane veľkého počtu žien a detí.

(tasr, dpa)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac