Roth Neveďalová: Rozširovanie Európskej únie je dôležité, pomáha aj s jej obohacovaním

Rozširovanie Európskej únie je dôležité, pomáha aj s jej obohacovaním, domnieva sa Katarína Roth Neveďalová, ktorá kandiduje vo voľbách do Európskeho parlamentu za stranu Smer. Kritizuje, že pri Ukrajine EÚ "vymýšľa" nové spôsoby.

Europoslankyňa konštatovala, že v súčasnosti je deväť krajín, o ktorých sa hovorí, že by mohli rozšíriť Európsku úniu. „Ja z týchto deviatich krajín by som si vybrala práve krajiny Balkánu, ako je napríklad Srbsko, Macedónsko, Čierna hora, ktoré podľa mňa sú najbližšie k členstvu v EÚ. Aj Slovensko dlhodobo zastáva takú pozíciu, že sa snaží podporovať tieto krajiny, ktoré sa potenciálne chcú stať členom EÚ,“ vraví.

Zdôraznila však potrebu splniť podmienky členstva v Únii, dodala, že sú nastavené pre všetkých rovnako a ktokoľvek ich splní, má právo ašpirovať na členstvo.

Pri otázke vstupu Ukrajiny do EÚ vníma Roth Neveďalová ako problematické to, že EÚ začína „vymýšľať nejaké nové spôsoby členstva“, aby sa tomuto štátu uľahčil vstup do Únie.

„Považujem to za nefér. My sa budeme snažiť podporiť Ukrajinu, to sme sľúbili, aj táto vláda sľúbila, že to podporí, ak bude treba nejaké rokovania alebo vyjednávačov, alebo ľudí, ktorí budú pomáhať s prechodom, ale Ukrajina musí splniť podmienky tak, ako všetci ostatní,“ zdôraznila.

Dôraz kládla aj na rovnaké podmienky pre všetkých a na to, aby bol proces spravodlivý pre každého.

V otázke migrácie vyjadrila Roth Neveďalová názor, že legálna migrácia je potrebná, a to aj pre trh práce. Poukázala pritom, že napríklad na Slovensku sú tisíce neobsadených pracovných miest.

„Čiže my potrebujeme tých ľudí, ktorí sú schopní pracovať, chcú prísť a pracovať na území EÚ, ale chceme si ich vybrať. Nechceme ľudí, ktorí sem prídu, majú pochybný pôvod, o ktorých nič nevieme a môžu byť naozaj ‚odhocikadiaľ‘,“ vraví europoslankyňa.

Zdôraznila i potrebu regulácie nelegálnej migrácie a poukázala na nutnosť spolupráce s tretími krajinami. „Máme veľmi dobrý nástroj rozvojovej pomoci. My sme najväčší donor na svete ako EÚ, podporujeme projekty v rôznych častiach sveta,“ vysvetlila Roth Neveďalová.

Prevenciu konfliktov a problémov, ktoré vedú k migrácii, vníma práve v rôznych projektoch a v podpore demokracie a ľudských práv.

(sita)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac