Ukrajinci zasiahli ruskú radarovú stanicu. Chcú rozpútať tretiu svetovú vojnu, znie z Ruska

Po zásahu ruskej rádiovej stanice včasného varovania sa k incidentu nevyjadrili ruskí ani ukrajinskí predstavitelia. Kremeľský senátor však hovorí o kroku smerujúcemu k tretej svetovej vojne. Ani odborníci nepovažujú zásah za vhodný.

Satelitný záber poškodenej radarovej stanice včasného varovania v ruskom meste Armariv. Foto: X Satelitný záber poškodenej radarovej stanice včasného varovania v ruskom meste Armariv. Foto: X

Ukrajinská armáda tento týždeň pravdepodobne zasiahla významnú ruskú radarovú stanicu včasného varovania pred medzikontinentálnymi balistickými raketami v meste Armavir v Krasnodarskom kraji.

Po útoku zostal jeden z radarov poškodený. Stanica zohráva dôležitú úlohu najmä v prípade varovania pred strelou s jadrovou hlavicou. Kyjev ani Moskva sa k udalosti oficiálne nevyjadrili.

Ruský senátor Dmitrij Rogozin, bývalý šéf vesmírnej agentúry Roskosmos, však na sociálnej sieti uviedol, že Ukrajina učinila prvý krok smerom k tretej svetovej vojne a spoluzodpovednosť za incident prisúdil aj Bielemu domu.

Kriticky sa k udalosti vyjadril aj nórsky analytik Thord Are Iversen, ktorý krok Kyjeva nepovažuje za „dobrý nápad“. „Je v najlepšom záujme všetkých, aby ruský varovný systém pred balistickými raketami fungoval dobre, najmä v časoch napätia,“ napísal.

(min)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac