Ministri zahraničných vecí Ruska a Iránu potvrdili strategické vzťahy medzi krajinami

Ministri zahraničných vecí Ruska a Iránu potvrdili strategické vzťahy medzi krajinami v reakcii na smrť iránskeho prezidenta Ebráhíma Raísího. Teherán predstavuje rozhodujúcého dodávateľa zbraní pre Kremeľ.

Za pôsobenia Raísího Irán zastával tvrdú politiku voči Spojeným štátom a Európe a zároveň posilnil vzťahy s Ruskom. Pre Moskvu sa Teherán stal kľúčovým politickým, hospodárskym a vojenským partnerom.

Tento vzťah sa nemení, všetky predchádzajúce dohody a spoločné iniciatívy budú pokračovať, uvádza sa vo vyhlásení ruského ministerstva zahraničných vecí, ktoré vzišlo z telefonátu medzi šéfom diplomacie Moskvy Sergejom Lavrovom a jeho novým iránskym náprotivkom Alím Bágherím Kaním.

(tasr, dpa)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac