Členské štáty Svetovej zdravotníckej organizácie nepozvali Taiwan na výročné zasadnutie

Členské štáty Svetovej zdravotníckej organizácie nepozvali Taiwan na výročné zasadnutie zoskupenia v reakcii na výzvu Číny. Taiwan nie je členom väčšiny medzinárodných organizácií v dôsledku odporu Číny, ktorá ho považuje za svoje územie.

Taiwan sa na Svetovom zdravotníckom zhromaždení (WHA) zúčastňoval ako pozorovateľ od roku 2009 do roku 2016 za administratívy vtedajšieho prezidenta Ma Jing-ťioua, ktorý s Čínou podpísal významné dohody v oblasti obchodu a cestovného ruchu.

Stály predstaviteľ Číny pri OSN Čchen Sü uviedol, že neexistuje politický základ účasti Taiwanu na WHA, a taiwanských predstaviteľov obvinil z úmyselnej politizácie zdravotníckej otázky.

Čína považuje Taiwan za súčasť svojho územia napriek tomu, že tento ostrov má od roku 1949 nezávislú vládu. Peking opakovane deklaruje, že jedného dňa demokratický Taiwan ovládne, pričom na dosiahnutie tohto cieľa nevylúčil ani použitie vojenskej sily.

(tasr, reuters)


SNS pre zníženie dane v gastro sektore a zachovanie dane z pridanej hodnoty na úrovni 23 percent umožnila zníženie rodičovského dôchodku a daňového bonusu na deti.
Prejsť na článok
Dlhé čakanie sa skončilo. Investori čakali viac ako štyri roky, šesť mesiacov a tri dni, kým americký Federálny rezervný systém začne znižovať úrokové sadzby.
Prejsť na článok