Počet prípadov osýpok v Európe prudko rastie, ohrozuje milióny detí

Počet prípadov osýpok v Európe prudko rastie, ohrozuje milióny detí, upozorňuje Svetová zdravotnícka organizácia a Detský fond Organizácie spojených národovo. Závažné komplikácie ochorenia predstavujú riziko najmä pre malé deti.

Podľa najnovších údajov bolo počas prvých troch mesiacov tohto roku v 45 z 53 krajín európskeho regiónu WHO oficiálne nahlásených až 56 634 prípadov osýpok a štyri súvisiace úmrtia. Počas celého vlaňajšieho roka bolo zo 41 krajín hlásených 61 070 prípadov a 13 úmrtí.

Viac ako polovica osôb, ktoré sa v európskom regióne WHO v roku 2023 nakazili osýpkami, bola hospitalizovaná, čo poukazuje na vysokú záťaž pre jednotlivcov, rodiny a systémy zdravotnej starostlivosti.

Osýpky sú jednou z najnákazlivejších chorôb na svete, ktorá sa šíri pri dýchaní, kašľaní alebo kýchaní infikovanej osoby. Vírus zostáva aktívny a nákazlivý vo vzduchu alebo na infikovaných povrchoch až dve hodiny.

(tasr)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac