Zuzana Čaputová vetovala novelu zákona o Fonde na podporuju umenia

Zuzana Čaputová vetovala novelu zákona o Fonde na podporu umenia. Dosluhujúca prezidentka vyjadrila presvedčenie, že legislatíva je v rozpore so znením ústavy a slobodou umenia. Hovorí o vnášaní politiky do kultúrnej oblasti.

Vyhlásenie prezidentky SR Zuzany Èaputovej v súvislosti s útokom na premiéra Roberta Fica Zuzana Čaputová. Foto: TASR.

Informáciu spolu s presnejšími výhradami priniesol Čaputovej hovorca Martin Strižinec. Prezidentka kritizuje napríklad zmeny v rade fondu. „Úzke zloženie rady nebude schopné úplne, odborne a politicky nezávisle vyhodnocovať všetky žiadosti,“ uvádza sa vo vyhlásení.

Poukázala aj na riziká súvisiace s poskytovaním financií, pretože rozhodovanie o tisícoch žiadostí bude spadať do kompetencie 13-člennej rady.

Čaputová upozornila aj na retroaktivitu v prechodných ustanoveniach, keďže o doterajších žiadostiach sa má rozhodovať podľa novej právnej úpravy, čo považuje za rozporné s princípom právnej istoty.

(tasr, dennik n)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac