Dánsky parlament odmietol uznať palestínsku štátnosť

Dánsky parlament odmietol uznať palestínsku štátnosť po vzore Nórska, Írska a Španielska. Poslanci hlasovali proti návrhu zákona z dielne štyroch ľavicových strán. Zákonodarný zbor podporil postoj vlády.

Podľa nej na uznanie Palestíny ešte nie sú splnené potrebné podmienky. Sascha Faxeová, poslankyňa za stredoľavicovú stranu Alternatíva, v rozprave povedala, že uznanie palestínskeho štátu je jediným spôsobom, ako dosiahnuť trvalý mier na Blízkom východe.

„Prevažná väčšina dánskych politikov súhlasí s tým, že na Blízkom východe nebude trvalý mier bez riešenia v podobe dvoch štátov,“ konštatovala s tým, že uznanie Palestíny považuje za spôsob, ako dať práva obyčajným Palestínčanom.

(tasr, reuters, dpa)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac