Macron rokuje o európskej koalícii na výcvik vojakov na Ukrajine, tvrdí Le Monde

Francúzsky prezident Emmanuel Macron rokuje s niekoľkými európskymi krajinami o vytvorení koalície na výcvik ukrajinských jednotiek priamo na Ukrajine. Prví inštruktori by mohli údajne do krajiny, ktorá už viac ako dva roky odoláva ruskej invázii, odísť už o niekoľko týždňov alebo dokonca dní.

Emmanuel Macron Emmanuel Macron. Foto: TASR/AP

Uviedol to francúzsky denník Le Monde s odvolaním sa na svoje zdroje.

Podľa agentúry ANSA by výcvik ukrajinských vojakov krajinami EÚ a NATO mohol byť aj bodom diskusie na neformálnom stretnutí ministrov zahraničných vecí NATO v Prahe, ktoré sa začína dnes.

Le Monde píše o urýchlení rokovaní v najbližších dňoch. Cieľom je podľa francúzskeho denníka dohodnúť všetko do budúceho týždňa a oznámiť to počas návštevy ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského vo Francúzsku. Podobne ako mnohí svetoví štátnici, aj Zelenskyj pricestuje na oslavy 80. výročia vylodenia v Normandii, ktoré sú naplánované na 6. a 7. júna.

Macron prvýkrát spomenul možnosť vyslania západných vojsk na Ukrajinu 26. februára, čo vyvolalo medzinárodný rozruch. O tomto pláne sa pravdepodobne diskutovalo tento týždeň v Berlíne, kde bol Macron na návšteve, ale obe strany sa k nemu odmietli vyjadriť.

Podľa denníka Le Monde by európska koalícia najprv vyslala na Ukrajinu niekoľko desiatok expertov, ktorí by určili, v akých konkrétnych oblastiach potrebujú Ukrajinci podporu. V druhej fáze by do krajiny odolávajúcej ruskej agresii odišli stovky západných vojakov. Hovorí sa o výcviku odmínovačov a Francúzsko údajne zvažuje výcvik vojakov pre novú motorizovanú brigádu.

Zatiaľ čo Nemecko je v otázke vytvorenia koalície veľmi opatrné, túto myšlienku už podporili Litva a Estónsko, zdroje spomínajú aj ochotu Veľkej Británie.

„Mohli by sme na Ukrajinu poslať inštruktorov, ktorí tam už boli (pred ruskou inváziou). Litva je pripravená pripojiť sa ku koalícii vedenej napríklad Francúzskom a cvičiť vojakov na Ukrajine,“ povedal v polovici mája litovský minister zahraničných vecí Gabrielius Landsbergis.

Pre viaceré európske krajiny by tento výcvik na ukrajinskej pôde bol prirodzeným pokračovaním programu vojenskej asistenčnej misie EÚ na Ukrajine (EUMAM UA), ktorý EÚ spustila na jeseň 2022, pričom 24 členských štátov EÚ a Nórsko vycvičili 52 000 ukrajinských vojakov. Učili sa techniky pozemného boja, odmínovania, boja proti jadrovým, rádiologickým, biologickým a chemickým hrozbám či údržby zariadení.

Ukrajinci sa doteraz cvičili v Poľsku, Nemecku a Británii, ale aj v Českej republike. Presun ich bojového výcviku na Ukrajinu by bol logisticky jednoduchší a priniesol by aj výraznú úsporu času. V čase prudkých bojov, keď Kyjev potrebuje každého muža, je čas veľmi dôležitý. Francúzsko malo výcvikovú misiu pre Ukrajincov na jeseň 2023. Musela sa však o mesiac odložiť, pretože tí istí muži boli v tej chvíli na fronte nepostrádateľní.

Text publikoval web Echo24. Vychádza so súhlasom redakcie.


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac