USA a Ukrajina sa pripravujú na podpísanie bezpečnostného paktu na okraji samitu G7

USA a Ukrajina sa pripravujú na podpísanie bezpečnostného paktu na okraji samitu G7. Malo by tak ísť o najvýznamnejšiu zo série bezpečnostných dokumentov, ktoré už Ukrajina uzavrela s inými členskými štátmi NATO.

Dohoda načrtne záväzky na dlhodobú americkú podporu Ukrajine vrátane výcviku ukrajinského vojenského personálu, zdieľania spravodajských informácií a ekonomickej pomoci.

Ukrajina už takéto dohody na 10 rokov podpísala so Spojeným kráľovstvom, Nemeckom, Dánskom, Španielskom, Talianskom, Kanadou, Lotyšskom, Holandskom, Fínskom a Francúzskom.

(tass)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac