Bratislavské Hanusove dni: Na čo sa tešia redaktori Štandardu

Vo štvrtok 13. júna sa začínajú Bratislavské Hanusove dni. Pozrite sa, čo z programu zaujalo redaktorov Štandardu.

titulná fotka Hanusove dni patria k letu a v Bratislave sú doma. Foto: SLH

Od štvrtka 13. júna do pondelka 17. júna sa budú v záhrade Pálffyho paláca konať Bratislavské Hanusove dni. V programe tohto akademicko-kultúrneho festivalu sa tento rok nachádza takmer dvadsaťšesť podujatí a viac ako štyridsať rečníkov. Pozrite si, ktoré z nich zaujali redaktorov Štandardu.

Jaroslav Daniška, šéfredaktor

Teším sa na vystúpenie kardinála Duku. Dnes je častým javom, že veci sa akoby len tak dejú, rôzni funkcionári či politici sa pri tom vyskytujú. Pri kardinálovi je to inak. Silné osobnosti priťahujú a tvoria udalosti, kardinál Duka je toho vzorovým príkladom. Som rád, že práve on otvorí festival, srdečne všetkých pozývam.

Petr Drulák a Milan Krajniak sú zárukou tvrdej debaty. Petr je čitateľom Štandardu známy, Milan tiež. Mám nejaké tušenie, že v tejto debate nás čosi prekvapí. Oplatí sa prísť pozrieť.

Peter Števkov, zástupca šéfredaktora

Veľa si sľubujem od debaty o mediálnom priestore po atentáte, ktorej sa okrem šéfredaktora denníka Echo24 a riaditeľa vydavateľstva Petit Press Alexeja Fulmeka zúčastní aj zakladateľ a spolumajiteľ Štandardu Peter Núñez.

Potom som zvedavý na výmenu názorov medzi Petrom Drulákom a Milanom Krajniakom, ktorí budú hovoriť o vojne na Ukrajine. Očakávam, že kultivovaní účastníci oboch diskusií ukážu, ako sa o polarizujúcich témach dá hovoriť slušne a s rešpektom.

Dana Vitálošová

Panel Sex battle: Stretnutie dvoch svetov sľubuje nevídané zážitky. Extrémne „sex-pozitívny“ podcast Sexuálna výchova sa stretne so svojím kresťanským náprotivkom s názvom Eros. V dnešnej presexualizovanej dobe, pred ktorou ľudia unikajú do asexuálnosti a celibátu, ide o prínosný počin.

Ďalšia diskusia, na ktorú sa chystám, sa volá Média po atentáte – paralelné svety?. Vydavateľ denníka Sme sa bude rozprávať s vydavateľom Štandardu. Už to by malo sľubovať nevšedný zážitok. No téma je ešte dôležitejšia, pretože médiá majú obrovský podiel na vytváraní spoločenskej atmosféry. Tá ešte nikdy nebola výbušnejšia než práve teraz.

V pondelok si zasa naordinujem panel „Čo povznáša ducha alebo akú kultúru má štát podporovať?“. Kultúra a umenie vždy odrážajú dobu, v ktorej vznikajú. A naopak – vytvorené umenie a kultúrne produkty ovplyvňujú spoločnosť. Treba sa rozprávať o kultúrno-umeleckých trendoch aktivizmu, sexualizácie, aj apokalyptických tendenciách.

Eva Struhárňanská

Mimoriadne sa teším, že podujatie tento rok otvára také silné meno ako kardinál Duka, ktorý sa nebojí povedať svoju ostrú kritiku politikom a ani verejnosti.

Pred pár dňami uplynulo desať rokov od prijatia novely ústavy, ktorou sa do nej vložila definícia manželstva ako jedinečného zväzku medzi mužom a ženou. Sobotňajšia prednáška princetonského profesora Roberta P. Georgea nám môže hlbšie ozrejmiť, prečo je to dobré a čomu sme sa touto legislatívnou zmenou vyhli.

Matej Gašparovič

Teším sa na predstavu vízie kresťana v novom svete od kardinála Duku a tiež budem zvedavý na „vojnový konflikt“ medzi profesorom Drulákom a Milanom Krajniakom.

Polievkou pre dušu následne bude prednáška Roberta P. Georgea o tom, ako zachrániť demokraciu – minimálne v tom, že frázu o ohrození demokracie konečne nebudem počúvať od niekoho, ktorý ju chce zlikvidovať.

Od pána Georgea si rád vypočujem aj jeho rozprávanie o jeho osobnej Platónovej jaskyni. Zaujímavá bude určite aj prednáška pána Alfonsa Aguiló o inovatívnom kresťanskom vzdelávaní v nepriateľskej kultúre.

Michal Čop

Tuším, čo odporučia moji kolegovia, preto dávam do pozornosti štvrtkovú nočnú debatu medzi ešte stále novým prešovským biskupom Jonášom Maximom, ktorý prišiel na biskupský stolec priamo z kláštora na Ukrajine, a Timotejom Križkom, fotografom, ktorý aj v dnešnej dobe berie duchovno stále veľmi vážne.

Verím, že nesklame ani Philip-Neri Reese, dominikánsky filozof z Ríma, ktorý sa bude zaoberať najpálčivejšou otázkou kresťanov dnešnej doby, teda ako žiť a politicky pôsobiť v sekulárnom svete.

Odporúčam pondelkovú debatu o tom, akú kultúru by mal štát podporovať, ktorej by sme s trochou nadnesenosti mohli dať názov Michelko vs. zvyšok sveta. Uvidíme, či si pán poslanec dokáže uhájiť svoju koncepciu zásahov do Fondu na podporu umenia a RTVS.

Veľmi sa teším z toho, že festival Hanusove dni dokáže každoročne na Slovensko pritiahnuť rečníka svetového formátu. Preto si určite nenechám ujsť ani vystúpenia profesora Roberta Georgea, ktorý patrí k popredným americkým intelektuálom.

Vstupenky si môžete zakúpiť buď online, na stránke www.bhd.sk, alebo priamo na mieste v čase konania festivalu.


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac