Ukrajina tvrdí, že prvýkrát zasiahla ruskú stíhačku Su-57, a to na území Ruska

Ukrajinské sily údajne prvýkrát zasiahli najmodernejšiu ruskú stíhačku Suchoj Su-57. Došlo k tomu na letisku v meste Achtubinsk v ruskej Astrachánskej oblasti, oznámila v nedeľu ukrajinská vojenská rozviedka HUR a správu podložila satelitnými snímkami z miesta.

Ruské bojové lietadlá Su-57. Ilustračný záber. Foto: TASR/AP Ruské bojové lietadlá Su-57. Ilustračný záber. Foto: TASR/AP

HUR nespresnila, ako či ktorou jednotkou ukrajinskej armády bola stíhačka zasiahnutá. 

Zverejnené snímky však podľa HUR „ukazujú, že 7. júna stál Su-57 (na letisku) neporušený a (8. júna) sa už v jeho blízkosti nachádzali krátery po výbuchu a charakteristické škvrny spôsobené požiarom“. Letisko v Achtubinsku leží zhruba 589 kilometrov od frontovej línie na Ukrajine.

Správu medzičasom potvrdil aj populárny ruský vojnový bloger, hovoriaci si Fighterbomber. Uviedol, že Su-57 zasiahol dron. V súčasnosti podľa neho prebieha vyhodnocovanie rozsahu škôd s cieľom zistiť, či bude stíhačku možné opraviť. Dodal, že ak by musela byť vyradená, išlo by pre Moskvu o prvú takúto stratu Su-57.

Su-57 je najvyspelejšie ruské nadzvukové bojové lietadlo piatej generácie, ktoré využíva tzv. technológie stealth a vysoko vyspelú leteckú elektroniku. Stroje vyrobené zmienenou technológiou stealth sa nazývajú aj „neviditeľné lietadlá“. Vývoj tejto ťažkej stíhačky schopnej plniť na bojisku rôzne úlohy však poznačili oneskorenia aj havária v roku 2019. Sériová výroba týchto lietadiel sa tak začala až v roku 2022.

Ukrajina v poslednom období často útočí dronmi na vojenské aj energetické zariadenia na ruskom území, niekedy ležiace až stovky kilometrov od frontovej línie. Ruské ministerstvo obrany najnovšie informovalo, že protivzdušná obrana zostrelila v sobotu nad zmienenou Astrachánskou oblasťou dovedna tri drony.

(tasr, reuters, AFP)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac