Von der Leyenová: Vyhrali sme voľby, vybudujeme baštu proti extrému zľava i sprava

Šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová po zverejnení výsledkov volieb vo väčšine európskych krajín začala oslavovať víťazstvo tradičných strán. Vo svojom prejave v nedeľu večer ohlásila, že Európska ľudová strana (EPP) vyhrala voľby a hodlá chrániť EÚ pred „nástupom populistov“. Víťazstvo klasických strán je však ešte závislé od toho, do akých frakcií sa zaradia jednotlivé subjekty.

Zasadnutie Európskej rady v Bruseli Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová. Foto: TASR/AP

„Dnešok je pre EPP dobrým dňom. Vyhrali sme európske voľby, priatelia. Sme najsilnejšou stranou, sme kotvou stability… Spoločne s ostatnými vybudujeme baštu proti extrémom zľava i sprava. Zastavíme ich,“ vyhlásila von der Leyenová podľa serveru Politico. Dav jej odpovedal skandovaním „Ešte päť rokov“.

Von der Leyenová povedala, že víťazstvo jej frakcie znamená, že bude najlepšou protiváhou pochodu populizmu. „Obávali sme sa, že do Európskeho parlamentu príde množstvo politikov, ktorí chcú zničiť Európu,“ dodal predseda EPP Manfred Weber.

„Ľudia vedia, že ľavica ich sľuby nenapĺňa. My plníme v oblasti migrácie, plníme v oblasti hospodárskeho rastu, plníme tiež udržanie mieru v Európe v Európskej únii. To je to, čo ponúkame, a preto je EPP najlepšou metódou proti pravicovému extrému v Európe,“ dodal.

Najviac mandátov budú mať ľudovci

Ľudovecká frakcia EPP by mala mať v novom Európskom parlamente 181 mandátov, vyplýva z prvých odhadov zloženia celého EP. Frakcia socialistov a demokratov (S&D) by podľa odhadov mohla skončiť druhá so 135 mandátmi.

Na treťom mieste by mala byť liberálna Obnova Európy (Renew Europe) s 82 mandátmi, čo je dokonca o 20 menej než v súčasnom europarlamente. Konzervatívna frakcia ECR by mala mať 71 mandátov a krajne pravicová Identita a demokracia (ID) 62 kresiel. Pre obe tieto politické skupiny to znamená posilnenie.

Zelení prepadli

Výrazne si pohoršili Zelení, ktorí by mali získať 53 mandátov, zatiaľ čo doteraz ich mali 72. Ľavica v EP (GUE/NGL) by podľa odhadov mala získať o tri mandáty menej, než mala doteraz, teda 34. Celkom 51 europoslancov je nezaradených, čo znamená, že v súčasnom europarlamente nepatrili do žiadnej zo skupín. Ďalších 51 novozvolených europoslancov odhady zaradili do takzvanej skupiny Ostatní, čo znamená, že sa ešte nevie, do akej z frakcií sa pripoja. Počty členov jednotlivých politických skupín sa tak ešte môžu meniť.

Počty mandátov sú založené na údajoch z vnútroštátnych odhadov a predvolebných prieskumov. Výsledky v celom európskom bloku budú zverejnené až po 23:00, keď sa uzavrú posledné volebné miestnosti v Taliansku.

V európskych voľbách sa síce stretávajú národné politické strany, akonáhle sú ale europoslanci, ktorých bude tento rok 720, zvolení, väčšina z nich sa rozhodne stať sa súčasťou nadnárodných politických skupín. Väčšina národných strán je potom pridružená k celoeurópskej politickej strane.

V doterajšom Európskom parlamente existuje sedem politických skupín – ľudovecká frakcia (EPP), frakcia socialistov a demokratov (S&D), liberálna frakcia Obnova Európy (Renew Europe), frakcia Zelených/Európskej slobodnej aliancie, frakcia Európskych konzervatívcov a reformistov (ECR), Skupina pre identitu a demokraciu (ID) a Ľavica v Európskom parlamente (GUE/NGL).

Môžu ale vzniknúť aj nové politické skupiny, po vzniku jednej takej volajú napríklad predstavitelia krajne pravicových strán. Politické skupiny musia mať najmenej 23 europoslancov zvolených v najmenej siedmich členských štátoch.

(echo24, ste)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac