V porote Slovak Press Photo bude riaditeľka National Geographic. Súťaži chýbajú financie

Slovak Press Photo prináša do Bratislavy už 13. ročník medzinárodnej súťaže novinárskych fotografií. Projekt podporili účasťou v porote viaceré medzinárodne významné osobnosti, no organizátori upozorňujú, že stále nemajú na aktuálny ročník dostatok financií.

20232109_spp23_12986854 Na snímke víťazná fotografia ceny Grand Prix fotografky Doroty Holubovej počas slávnostného vyhlásenia výsledkov a odovzdávania ocenení 12. ročníka Slovak Press Photo 2023 v Bratislave 21. septembra 2023. FOTO TASR - Jaroslav Novák

„Naša finančná situácia je veľmi zložitá, ale povedali sme si, že aj keď nám Fond [na podporu umenia, pozn. red.] vytína každý rok, my sa nedáme,“ uviedla riaditeľka projektu Jana Garvoldtová na štvrtkovej tlačovej konferencii. „Tento rok sme síce dostali podporu, ale ako jediní iba 20 percent,“ dodala, pričom podotkla, že ide o najnižšiu podporu z pomedzi všetkých ostatných projektov.

Garvoldtová vysvetlila, že rozpočet súťaže je 60-tisíc eur a Fond na podporu umenia sa projekt rozhodol podporiť iba sumou vo výške 10-tisíc eur. Zvyšné prostriedky si musia organizátori nájsť inde. Momentálne už značnú časť rozpočtu zabezpečili, no stále chýba podľa slov Garvoldtovej približne 10-tisíc eur.

„Ja robím v podstate druhý rok zadarmo, ale stojí mi to za to, pretože keď chcete niečo dokázať, tak musíte bojovať,“ otvorene vysvetlila Garvoldtová.

Fotografie bude hodnotiť riaditeľka National Geographic

Na tlačovej konferencii riaditeľka súťaže predstavila aj členov poroty, ktorej súčasťou sú aj zahraniční fotografi. Prestíž súťaži určite dodá fotoeditorka a riaditeľka National Geographic v Paríži Magdalena Herrera či niekoľkonásobný víťaz World Press Photo Bulet Killič.

Ďalej bude fotografie hodnotiť aj francúzska kurátorka Maral Deghati, český fotograf Jindřich Štreit a fotografka Jana Hojstričová. Diela z kategórie Krátke video budú hodnotiť aj dvaja slovenskí filmári, a to Ivo Miko a Tomáš Rafa.

„Ja pracujem s citlivými spoločenskými témami, takže som rád, keď príspevky autorov reflektujú citlivé spoločenské témy a kriticky reagujú na postfaktuálnu dobu,“ vysvetlil pre Štandard porotca súťaže Tomáš Rafa. „Musia to zvládnuť do 15 minút. Mne sa páčia tiež ultrakrátke formy, ktoré majú tri až štyri minúty,“ dodal.

Tomáš Rafa. Foto: Slovak Press Photo

Diela môžu záujemcovia prihlasovať do 7. augusta

„Každým rokom pripomíname, že súťaž je zároveň aj pamäťou, čo sa deje v našej spoločnosti a okolitom kontexte krajín, a často aj s presahom na celosvetové dianie. Databáza obrazovej pamäti stále rastie a je to naozaj takým svedectvom,“ priblížila jeden z významov súťaže jej garantka Jana Hojstričová.

Svoje diela môžu záujemcovia prihlasovať do 7. augusta. Aktuálny ročník ponúka štyri národné kategórie: Aktualita, Reportáž, Šport, Svet umenia a kultúry a päť medzinárodných – Mladí fotografi do 26 rokov a študenti, Dlhodobý dokument, Každodenný život, Príroda a životné prostredie a Krátke video pre krajiny V4 a Ukrajinu.

„Tento rok pribudla do súťaže kategória Krátke video a, naopak, ubudla kategória Portrét,“ ozrejmila Garvoldtová. Osobitnou kategóriou pre slovenských fotografov je Grant Bratislavy, ktorého tohtoročnou témou je Inklúzia v školstve. Prihlásené diela bude od 10. do 12. augusta hodnotiť medzinárodná porota.

Víťazné fotografie budú následne sprístupnené aj pre verejnosť, a to v rámci výstavy v bratislavskom Starom Meste. Tá potrvá od 19. septembra do konca októbra.

„Umiestnenie fotografií do exteriéru, do verejného priestoru v bratislavskom Starom Meste sa ukázalo byť strategicky aj logisticky veľmi správnym rozhodnutím, vďaka ktorému sme dokázali priblížiť novinársku fotografiu širokej skupine obyvateľstva a návštevníkom mesta,“ dodala Garvoldtová.

(dak, tasr)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac