Orbán, Le Penová, Salvini, Wilders či Babiš oficiálne vytvorili tretiu najväčšiu frakciu v EP

Aliancia pronárodných a konzervatívnych strán v Európskom parlamente (EP) nazvaná Patrioti pre Európu, ktorú pred vyše týždňom predstavil maďarský premiér Viktor Orbán spolu s českým expremiérom Andrejom Babišom, sa v pondelok oficiálne stala europarlamentnou frakciou.

profimedia-0639939648 Marine Le Penová a Viktor Orbán. Foto: Profimedia.sk

S odvolaním sa na oznámenie Orbánovho hovorcu Zoltána Kovácsa na platforme X to napísala agentúra DPA. Kovács v príspevku na platforme X uviedol, že Patrioti budú „bojovať za budúcnosť a suverenitu Európanov“.

Nemenovaní francúzski a talianski europoslanci ešte pred očakávaným ohlásením vzniku frakcie agentúre AFP povedali, že Patriotov pre Európu povedie líder francúzskeho Národného združenia (RN) Jordan Bardella, ktorý je pravou rukou Mariny Le Penovej.

Kto sa postupne zapojil

Ako posledné sa ku skupine pripojilo Francúzske Národné združenie (RN) Marine Le Penovej a talianska strana Liga vedená Matteom Salvinim, o čom iba v pondelok informovali agentúry ANSA a Reuters.

K novej aliancii sa tak pripojilo 30 poslancov z RN a osem zástupcov z Ligy. Vznikla tým tretia najväčšia frakcia v europarlamente, po Európskej ľudovej strane (EPP) a stredoľavicových Socialistov a demokratov (S&D). Obe strany – RN i Liga – boli predtým členmi politickej skupiny Identita a demokracia (ID).

„Veľká skupina Patriotov, ktorá bude rozhodujúcou pre zmenu budúcnosti Európy, po dlhom úsilí ožije dnes (pondelok) v Bruseli,“ vyhlásil Salvini.

Svoj vstup do tejto skupiny potom minulý týždeň ohlásili aj španielska pronárodná strana Vox (6) a portugalská Chega (2), holandská protimigračná Strana slobody – PVV (6) Geerta Wildersa.

V sobotu sa k aliancii pridružila Dánska ľudová strana – DF (1) a po nej tiež flámska separatistická strana Vlaams Belang – Flámsky záujem (3).

České médiá v pondelok informovali, že k Patriotom sa pridalo aj české zoskupenie Prísaha a Motoristi s dvoma europoslancami.

Členom Patriotov pre Európu je tiež maďarská Kresťanskodemokratická ľudová strana s jedným europoslancom.

Podľa oznámenia Orbánovho hovorcu do tejto novej frakcie patrí aj grécke zoskupenie Hlas rozumu s jedným mandátom a lotyšská strana Lotyšsko na prvom mieste (LPV) taktiež s jedným mandátom.

Vznik patriotov iniciovali Orbán s Babišom

Vznik aliancie strán Patrioti pre Európu oznámil 30. júna maďarský premiér Viktor Orbán spolu s českým expremiérom Andrejom Babišom. Prvými členmi sa stali Orbánova strana Fidesz, Babišovo hnutie ANO a Slobodná strana Rakúska (FPÖ).

Títo predstavitelia podpísali pred viac ako týždňom vo Viedni manifest novej aliancie. Okrem iného požadujú viac rozhodovania na národnej úrovni, lepšiu obranu vonkajších hraníc pred migráciou a kritizujú Zelenú dohodu pre Európu, takzvaný Green Deal.

„Preberáme zodpovednosť za spustenie tejto novej platformy a novej frakcie. Chcem dať jasne najavo, že toto je náš cieľ,“ povedal na spoločnom stretnutí vo Viedni Orbán.

Zakladajúci členovia frakcie už mali dohromady 23 mandátov, z toho Fidesz (10 mandátov) ANO (7) a FPÖ (6).

Tretí najsilnejší

Patrioti pre Európu sa stali treťou najsilnejšou frakciou v EP s 84 poslancami, a to za stredopravicovou Európskou ľudovou stranou (EPP) a stredoľavicovými Socialistami a demokratmi (S&D). Súčasne predbehli aj ďalšiu veľkú pravicovú politickú skupinu Európskych konzervatívcov a reformistov (ECR).

Doterajšie či nové frakcie v europarlamente musia svoj názov a zloženie oznámiť do 15. júla. Od 16. do 19. júla bude v Štrasburgu ustanovujúce plenárne zasadanie EP, kde si europoslanci zvolia predsedu a 14 podpredsedov a kvestorov, predsedov a podpredsedov výborov a delegácií.

(sab, tasr)