IPčko bude musieť pre meškajúce výzvy ministerstiev prepúšťať. Spúšťa zbierku

Psychologická poradňa IPčko už teraz pre nízke kapacity personálu dokáže pomôcť iba desatine ľudí, ktorí ju kontaktujú. Od septembra bude musieť prepustiť 17 psychológov a zatvoriť regionálne centrá v Banskej Bystrici, Prešove a Trenčíne, ak nenahradí výpadok vo financovaní.

Marek Madro Marek Madro, riaditeľ Občianskeho združenia IPéčko, počas tlačovej konferencie 15. júla 2024 v Bratislave. FOTO TASR - Pavol Zachar

Riaditeľ IPčka Marek Madro pre Štandard uviedol, že občianskemu združeniu momentálne chýba približne polovica z odhadovaných dva a pol milióna eur, ktoré budú tvoriť náklady organizácie na rok 2024. Podľa Madra je najvážnejším problémom oneskorenie dvoch výziev od ministerstiev práce a spravodlivosti.

„Dotačné výzvy mali byť vypísané vo februári, avšak boli vypísané až teraz,“ priblížil Madro.

Žiadostí o pomoc dostane IPčko oveľa viac. Marek Madro uviedol, že sa im podarí reagovať iba na jednu desatinu žiadostí. „Ľudia nám hovoria, že sa nám nevedia dovolať, dopísať,“ poznamenal Madro.

Momentálne má organizácia asi 70 zamestnancov psychológov. Aby pokryli všetky prípady, kedy ich klienti kontaktujú, potrebovali by ich aspoň 150. Dvanásť psychológov museli od začiatku roka z organizácie prepustiť a pre šetriace opatrenia súčasní zamestnanci už dva mesiace nedostali plat.

IPčko od začiatku roka poskytlo 82-tisíc intervencií pre ľudí, ktorí hľadali psychologickú pomoc. Druhý najčastejší problém, s ktorým občianske združenie pomáha, sú myšlienky na samovraždu, najčastejším je osamelosť.

Ministerstvá situáciu chápu, ale pomôcť nevedia

Zhoršenú finančnú situáciu IPčka spôsobilo aj zníženie počtu firiem, ktoré projekt podporujú. Tie si nemôžu dovoliť dotovať dobročinné aktivity pre zlú ekonomickú situáciu. Takisto v dotačných výzvach, v ktorých občianske združenie uspelo, klesla oproti minulým rokom suma, ktorú ministerstvá poskytujú.

„IPčko 12 rokov robí prácu, ktorú iní buď nerobia, alebo nestíhajú robiť. Nahrádzame štát pri rôznych službách starostlivosti o duševné zdravie,“ priblížil Madro.

Komunikácia s ministerstvami je na dobrej úrovni, povedal riaditeľ IPčka. „Máme pocit, že na ministerstvách je vôľa v budúcnosti nám pomôcť,“ povedal Madro. Avšak na viacerých rezortoch dostali zamestnanci IPčka odpoveď, že momentálne im štát nemôže pomôcť pre stav rozpočtu jednotlivých ministerstiev.

Rezort zdravotníctva Štandard informoval, že v tomto roku nemá v pláne otvoriť výzvu, ktorá by pomáhala subjektom, ako je IPčko. „Aktuálne je v rámci Komponentu 12 z plánu obnovy otvorená výzva Podpora vzdelávania odborníkov mimo rezortu zdravotníctva v oblasti starostlivosti o duševné zdravie,“ uviedol komunikačný odbor ministerstva zdravotníctva.

Duševné zdravie je jednou z priorít súčasného vedenia rezortu a plánujú viaceré kroky v tejto oblasti, dodal komunikačný odbor.

Pre zlú finančnú situáciu je občianske združenie nútené od septembra zredukovať sieť svojich regionálnych psychologických poradní s názvom „Káčko“.

„Obmedzili sme naše náklady, šetrili na prevádzke a škrtali, kde sa dalo. Hľadali sme pomoc štátu, na samosprávach, u županov a v rôznych iných inštitúciách. Niektoré centrá sa nám podarilo zastabilizovať, ale na to, aby sme pomoc poskytovali tak ako doteraz, to zatiaľ nestačilo,“ vysvetľuje Madro.

Organizácia spustila na svojej webovej stránke online darcovskú kampaň Hľadáme ťa, ktorou chce svoje financie stabilizovať. Zamestnanci IPčka dúfajú, že zvýšenie počtu pravidelných darcov pomôže združeniu preklenúť ťažšie obdobie, kým nenájde ďalšie zdroje financovania.

Nechcú byť pri zomieraní sami

Madro uviedol, že ľudia uvažujúci nad samovraždou kontaktujú IPčko, pretože už nemajú čo stratiť. Na tlačovej konferencii IPčka sa prezentoval príbeh ženy, ktorá sa vďaka intervencii občianskeho združenia rozhodla samovraždu nespáchať.

Žena prišla na koľajnice, kadiaľ mal prejsť vlak, a na základe reklamného baneru na IPčko samovraždu nespáchala.

Madro poukázal na to, že v tomto, ako aj v ďalších prípadoch ľudia uvažujúci nad samovraždou nekontaktujú linku IPčka so žiadosťou o pomoc. Už sú rozhodnutí ukončiť svoj život, ale chcú pritom mať kontakt s inou osobou.

Práve vypočutie bez súdenia má za následok, že sa ľudia nerozhodnú svoju ťažkú situáciu riešiť samovraždou.

(lh, tasr)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac