Svet zasiahol obrovský technologický výpadok. Problémy hlásia aj slovenské letiská

Rozsiahly technologický výpadok v piatok narušil prevádzku bánk, leteckú a železničnú dopravu či televízne vysielanie v mnohých krajinách sveta. Počiatočné informácie hovorili o nešpecifikovanom výpadku internetu, aktuálne však agentúry uvádzajú, že chyba je na strane poskytovateľa kybernetickej bezpečnosti CrowdStrike. Elon Musk na svojej sociálnej sieti X napísal, že kým jeho aplikácia funguje, všetko ostatné je "dole".

Germany Worldwide Internet Outage Cestujúci čakajú v piatok 19. júla 2024 pred priehradkami na letisku Berlín Brandenburg po tom, čo rozsiahly technologický výpadok narušil lety. Foto: Christoph Soeder/AP/TASR

Problémy hlásia v Spojených štátoch, Spojenom kráľovstve, Španielsku, Holandsku, Švajčiarsku, Nemecku, Českej republike, Indii aj v Austrálii. A tiež aj na Slovensku. Obmedzená je letová prevádzka, železnice, televízne vysielanie, telefonické spojenie, ale aj bankové služby, rezervačné systémy a rôzne interné systémy v polícii či zdravotníctve, konštatujú jednotlivé správy z rôznych kútov sveta.

Webová stránka DownDectector, ktorá sleduje výpadky internetu nahlásené používateľmi, zaznamenala napríklad rastúce výpadky v službách Visa, ADT security a Amazon a leteckých spoločností vrátane American Airlines a Delta.

Video: sociálna sieť X

Napríklad v Spojených štátoch boli uzemnené všetky lietadlá aeroliniek United, American, Delta a Allegiant. Problémy s odbavovaním a oneskorenie letov hlásili aj letiská v Berlíne, Ríme či Amsterdame, tiež letiská v Austrálii. Problémy evidujú i letecké spoločnosti, železnice a televízne stanice v Británii.

Spravodajské stanice v Austrálii – vrátane ABC a Sky News – neboli schopné vysielať na svojich televíznych a rozhlasových kanáloch a hlásili náhle vypnutie počítačov so systémom Windows. Vo viacerých krajinách nemohli nakupujúci v supermarketoch a predajniach zaplatiť pre výpadky platobných systémov.

Podľa denníku Telegraph ovplyvnil výpadok aj zdravotníctvo. Pacienti sú vyzývaní nekontaktovať všeobecných lekárov pokiaľ nejde o urgentný stav. Lekári oznamujú, že nemôžu pristupovať k záznamom pacientov a sú nútení používať papierové predpisy.

Národné združenie lekární (NPA) potvrdilo, že IT problémy zasiahli aj lekárne. Anglický futbalový klub Manchester United na sieti X uviedol, že odkladá plánované vydávanie lístkov.

Microsoft postupne odstraňuje problémy

Rôzne poruchy sa začali množiť niekoľko hodín po tom, čo technologická spoločnosť Microsoft oznámila, že postupne odstraňuje problém ovplyvňujúci prístup k aplikáciám a službám Microsoft 365. „Sme si vedomí problému, ktorý ovplyvňuje zariadenia so systémom Windows v dôsledku aktualizácie softvérovej platformy tretej strany. Očakávame rýchle vyriešenie situácie,“ povedal hovorca Microsoftu. Neskôr spoločnosť informovala, že základná príčina je už opravená. Návrat k normálu môže aj napriek tomu trvať niekoľko dní.

Problém zapríčinila aktualizácia softvéru tretej strany, ktorou je poskytovateľ kybernetickej bezpečnosti CrowdStrike.

Chyba spôsobuje, že počítače so systémom Windows zobrazujú po štarte tzv. BSoD – modrú obrazovku smrti. CrowdStrike potvrdil, že problém už identifikoval a nasadil opravu. Zároveň zdôraznil, že nejde o žiadny útok či bezpečnostný incident. Jeho šéf George Kurtz sa za tento globálny výpadok ospravedlnil a zdôraznil, že problém už je vyriešený.

CrowdStrike využívajú spoločnosti po celom svete na správu bezpečnosti počítačov a serverov so systémom Windows.

Výpadky boli aj na Slovensku

Elektrárne, distribučné spoločnosti aj štátna spoločnosť Slovenský plynárenský priemysel (SPP) podľa ministerstva hospodárstva zasiahnuté neboli a fungujú bez prevádzkových obmedzení. Výpadky ale na Slovensku hlásia poisťovne Allianz a Generali či mobilný operátor Telekom.

Situácia sa dotkla aj slovenských letísk. Čo sa týka odbavovacieho systému Letiska M. R. Štefánika v Bratislave, ten je plne funkčný a lety sú vybavované podľa platného letového poriadku.

„Zaznamenali sme však výpadok odbavovacieho systému dopravcu Ryanair. O výpadku informuje dopravca priamo na svojich sociálnych sieťach. Počas dnešného dňa (19. júla) máme naplánované tri odlety dopravcu Ryanair – do Milána, Dalamanu v Turecku a do Dublinu. Ak bude problém pretrvávať, cestujúcich týchto letov odbavíme manuálne,“ informuje bratislavské letisko na Facebooku.

Problém hlási aj Letisko Košice, ktoré ozrejmilo, že globálnym výpadkom sú zasiahnuté vybavovacie systémy spoločností Ryanair a Wizz Air.

„Dnešné (piatkové) lety spoločnosti Ryanair do Liverpoolu a na Londýn Stansted sme vybavili v alternatívnom vybavovacom systéme. Najbližšie letí Ryanair zajtra (20. júla) do Prahy a Londýna, Wizz Air taktiež zajtra (20. júla) do Londýna na letisko Luton. Cestujúcich prosíme, aby prišli na letisko s dostatočným časovým predstihom, ideálne dve hodiny pred časom odletu,“ zdôrazňuje košické letisko na sociálnej sieti.

Cestujúcich zároveň ubezpečujú, že vybavovanie charterových letov i pravidelných liniek spoločností Austrian Airlines, LOT Polish Airlines a Swiss prebieha na letisku Košice štandardným spôsobom a nie je nijako obmedzené.

Cestujúci na medzinárodnom letisku v Los Angeles v Kalifornii spia pre meškajúci let United Airlines. Foto: Stefanie Dazio AP/TASR

Obdobná situácia je aj na viedenskom letisku Schwechat. Všetky procesy odbavenia a nástupu na palubu pre lety Wizz Air, Ryanair, Eurowings a Turkish Airlines musia byť na letisku v súčasnosti vybavované manuálne. Ako informujú na svojej webovej stránke, odbavovacie prepážky sú plne obsadené, čo môže mať za následok výrazné meškanie odletov vo Viedni.

Cestujúcich, ktorí cestujú iba s príručnou batožinou a už sa odbavili online, sa to netýka. „Odporúčame cestujúcim, aby si overili stav svojho letu na webovej stránke viedenského letiska alebo leteckej spoločnosti, ktorú si rezervovali,“ píše sa na webe Schwechatu.

Analytik: Výpadok ukazuje, aká krehká je internetová infraštruktúra

Celosvetový výpadok ukazuje, aká krehká je v princípe svetová internetová infraštruktúra. Uviedol to Tomáš Vranka, analytik spoločnosti XTB, v súvislosti s globálnymi problémami z aktualizácie bezpečnostného softvéru firmy CrowdStrike.

„Dvaja hlavní aktéri tejto kauzy, ktorými sú Microsoft a CrowdStrike, majú akcie obchodované na burze. V takzvanom premarket obchodovaní zatiaľ akcie Microsoftu oslabujú o asi 2 percentá, zatiaľ čo akcie CrowdStrikeu o 12 percent. Pokles akcií odzrkadľuje prípadné náklady na vzniknuté škody, ktoré od firiem môžu byť vymáhané. Rovnako tak môže byť situácia vyšetrovaná aj štátnymi orgánmi. Okrem toho ide aj o reputačný problém a riziko, ktoré investori tiež takýmto spôsobom oceňujú,“ spresnil.

Analytik podotkol, že spoločnosť CrowdStrike nateraz odmieta, že by išlo o cielený hekerský útok alebo incident. CrowdStrike podľa neho tvrdí, že problém je v samotnej aktualizácii a že aktívne pracuje na jeho odstránení. „Podľa odborníkov v tejto oblasti však riešenie môže byť síce v niektorých prípadoch rýchle, avšak v niektorých prípadoch bude možno nutné realizovať manuálne kroky a môže trvať týždne,“ upozornil analytik XTB.

„Aktuálne to vyzerá tak, že sú postihnuté počítače ale aj servery, čo situáciu ešte viac komplikuje. Podľa niektorých odborníkov už teraz môžeme povedať, že ide o najväčší IT výpadok v histórii. Vážnosť potvrdzuje aj to, že niektoré z najväčších amerických leteckých spoločností požiadali o uzemnenie všetkých letov,“ podčiarkol Vranka.

Pripomenul, že od piatkového rána svet zažíva masívny výpadok mnohých služieb – problémy hlásili nemocnice, firmy, reštaurácie s rýchlym občerstvením, banky, letecké a vlakové spoločnosti, televízie spolu s vládnymi a inými inštitúciami na celom svete, od USA cez Austráliu až po Čínu.

„Situácia sa vyvíja doslova každou minútou, avšak z doteraz dostupných informácií to vyzerá tak, že za výpadkom stojí s vysokou pravdepodobnosťou aktualizácia bezpečnostného softvéru od spoločnosti CrowdStrike. Táto firma je totiž jedným z najväčších poskytovateľov riešení ochrany pred kybernetickými hrozbami na svete a príčinou tohto výpadku je teda zrejme posledná aktualizácia softvéru,“ uzavrel analytik XTB.

(tasr, sita, FB Letisko Bratislava, Letisko Košice, Schwechat)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac