Bratislavský koncert AC/DC bol najväčší v histórii Slovenska. Do Vajnôr prišlo stotisíc ľudí

Slovenská metropola si v nedeľu (21. 7.) zapísala do kroniky nový divácky rekord, na letisko vo Vajnoroch prišlo stotisíc fanúšikov na koncert austrálskej skupiny AC/DC. Prišli, aby si vychutnali dve a štvrť hodiny poctivého austrálskeho rock and rollu. Bratislava ani Slovensko taký nával fanúšikov ešte nezažili.

Koncert austrálskej skupiny AC/DC vo Vajnoroch Na snímke gitarista Angus Young počas koncertu austrálskej hardockovej kapely AC/DC v rámci európskej časti turné Power Up na Starom letisku v bratislavských Vajnoroch 21. júla 2024. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Austrálska hardrocková legenda koncertuje na európskej časti turné Power Up, nazvaného podľa ich najnovšieho albumu Power Up z novembra 2020. Brány areálu sa otvorili na pravé poludnie a prví fanúšikovia si chceli obsadiť čo najlepšie miesto pred pódiom.

Kapela nastúpila presne o 21.00 h a koncert uviedla pôsobivá animovaná dokrútka s rýchlym autom, ktoré po európskej ceste prichádza do Bratislavy až na letisko. Hneď za tým prvá skladba If You Want Blood (You’ve Got It) zo šiesteho albumu Highway to Hell z júla 1979. Po nej hit Back in Black z rovnomenného albumu, vydaného v júli 1980, treťou Demon Fire z najnovšieho, v poradí sedemnásteho albumu Power Up.

Na snímke diváci počas koncertu austrálskej hardockovej kapely AC/DC v rámci európskej časti turné Power Up na Starom letisku v bratislavských Vajnoroch 21. júla 2024. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Celkom 21 skladieb zaznelo vo Vajnoroch, medzi nimi aj Shot Down in Flames, Thunderstruck, Have a Drink on Me, Hells Bells, Shot in the Dark, Shoot to Thrill, Sin City, Rock ‚n‘ Roll Train, High Voltage, You Shook Me All Night Long, ktorú fanúšikovia poznajú aj z českej cover verzie skupiny Arakain. Pri megahite Highway to Hell aréna reagovala už pri úvodnom gitarovom riffe, v závere Whole Lotta Rosie a Let There Be Rock. Odmenou za skvelú atmosféru bol prídavok a dve skladby T.N.T. a For Those About to Rock.

Pódium dostatočných rozmerov, ktoré umožnilo Angusovi jeho kačací pochod, čo prvýkrát predviedol Američan Chuck Berry v 50. rokoch, zadná stena vybavená troma obrazovkami, plocha pred pódiom osadená do polkruhu šiestimi vežami s reprosústavou a obrazovkou, špičkový zvuk aj svetelné efekty, takže každý mohol dobre vidieť a ešte lepšie počuť. Záver koncertu ešte vylepšil ohňostroj na počesť kapely.

Na snímke spevák Brian Johnson počas koncertu austrálskej hardockovej kapely AC/DC v rámci európskej časti turné Power Up na Starom letisku v bratislavských Vajnoroch 21. júla 2024. Foto: Jaroslav Novák/TASR

História skupiny AC/DC píše už 51-ročný príbeh. Založili ju bratia Youngovci, starší Malcolm a mladší Angus v austrálskom Sydney v novembri 1973. Prvý koncert odohrali 31. decembra 1973 v nočnom klube Chequers v Sydney. Vo februári 1975 vydali debutový austrálsky album High Voltage, vyšiel iba doma a na Novom Zélande. V roku 1976 skupina presídlila do Anglicka a v júni realizovali prvé britské turné, o rok neskôr aj v Spojených štátoch.

Úspešné boli ich albumy Highway To Hell (1979) a Back In Black (1980). Po vydaní Highway to Hell zomrel vo februári 1980 spevák Bon Scott. Na jeho miesto prišiel Brian Johnson. Druhou veľkou zmenou bol odchod Malcolma Younga v septembri 2014, na následky demencie zomrel v novembri 2017. Na jeho miesto prišiel synovec Stevie Young. Na svojom konte majú sedemnásť štúdiových albumov, v anglickej TOP 40 hitparáde mali 21 skladieb. V roku 2003 ich uviedli do Rock and rollovej siene slávy.


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac