Zhruba 45 utečencov sa s člnom prevrátilo na západe Jemenu do vody, prežili len štyria

Čln sa údajne prevrátil pre silný vietor, pričom plavidlo bolo preťažené. Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov uviedol, že spolupracuje s Medzinárodnou organizáciou pre migráciu a snaží sa zabezpečiť ochranu preživším. Orgány OSN neposkytli žiadne ďalšie podrobnosti.

Migranti so záchrannými vestami sa plavia v drevenom člne asi 26 námorných míľ na juh od talianskeho ostrova Lampedusa v Stredozemnom mori, sobota 27. augusta 2022. Foto: TASR/AP Ilustarčný záber. Foto: TASR/AP

Podobná tragédia sa na jemenskom pobreží udiala aj v júni, keď 49 migrantov zomrelo a 140 ďalších je nezvestných po prevrátení sa plavidla plaviaceho sa zo Somálska. Medzinárodná organizácie pre migráciu od roku 2014 zaznamenala 1 860 úmrtí a zmiznutí migrantov na trase z východnej Afriky a Afrického rohu do krajín Perzského zálivu.

Ich cieľom je najčastejšie Saudská Arábia. OSN uvádza, že v uplynulom roku dorazilo z Afrického rohu do Jemenu až 97-tisíc migrantov. Jemen je iba tranzitnou krajinou, avšak mnoho migrantov vo vojnou zmietanej krajine uviazlo a žijú v neľudských podmienkach.

(tasr, reuters, guardian)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac