Členovia ozbrojených zborov by si mali prilepšiť. Ministri avizovali 5-tisícový príspevok

Príslušníci ozbrojených zborov by mohli mať od januára 2025 zvýšený príspevok na bývanie priemerne o 200 eur. Avizovaný je aj návrh na zavedenie jednorazového stabilizačného a náborového príspevku vo výške 5-tisíc eur.

Ministri avizujú zlepšenie podmienok pre príslušníkov ozbrojených zborov Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok a minister spravodlivosti Boris Susko počas tlačovej konferencie pri príležitosti predstavenia materiálu zaoberajúceho sa zlepšením pracovných podmienok a odmeňovania príslušníkov ozbrojených zborov 25. júla 2024 v Bratislave. Foto: Jakub Kotian/TASR

Na štvrtkovej tlačovej konferencii o tom informovali minister spravodlivosti Boris Susko (Smer) a minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas). Podpredseda vlády a minister obrany Robert Kaliňák (Smer-SD) priblížil, že zmeny by sa mali dotknúť aj vojakov.

„Tieto opatrenia budú zapracované do pripravovanej novelizácie zákona o štátnej službe príslušníkov Policajného zboru, Slovenskej informačnej služby, Zboru väzenskej a justičnej stráže SR a Železničnej polície a vo vzťahu k Ozbrojeným silám SR v zákone o štátnej službe profesionálnych vojakov,“ priblížil Susko. Ide podľa neho o maximum, ktoré sa dá vzhľadom na stav verejných financií urobiť.

Na stabilizačný príspevok vo výške 5-tisíc eur majú mať nárok príslušníci, ktorí odslúžili minimálne 20 rokov a zaviažu sa, že budú slúžiť aj ďalšie tri roky. Na náborový príspevok majú mať nárok noví príslušníci, ktorí sa zaviažu slúžiť minimálne päť rokov.

„Určite nebudú spokojní všetci, ani všetci odborári, pretože ten pocit toho, že štátna kasa je asi nafukovacia, u niektorých je,“ priblížil Šutaj Eštok. Poďakoval sa však odborárom za konštruktívnu debatu.

Kaliňák poukázal na to, že v prípade odmeňovania príslušníkov Ozbrojených síl SR sú viaceré špecifiká. Pripravovaná novela zákona o štátnej službe profesionálnych vojakov obsahuje podľa neho viacero zmien finančného charakteru alebo nefinančných benefitov. „Všetky tieto opatrenia v celom súbore prispejú k tomu, aby tí, ktorí už majú svoje roky odslúžené (…), boli ešte pripravení niekoľko rokov odovzdávať skúsenosti mladým,“ podotkol.

Kritika odborového zväzu polície

Policajti, hasiči a záchranári dostali jednorazovú finančnú pomoc na jar. Minister vnútra 5. apríla zverejnil informáciu, že sa im vyplatí príspevok vo výške 500 eur.

Priemerný nástupný plat policajta je v súčasnosti 1 101 eur v hrubom. Mzda je rovnaká pre všetky súčasti policajného zboru okrem odboru kriminalisticko-expertíznych činností, kde je nástupný plat 1 756 eur.

Odborový zväz polície Slovenskej republiky (OZP SR) 22. júna kritizoval ministerstvo vnútra za nezáujem o zlepšenie podmienok príslušníkov policajného zboru. „Aj napriek Vášmu prísľubu ,slovu ,chlapa‘, ktoré ste nám dali v decembri v roku 2023, OZP SR neregistruje žiadny konkrétny materiál, ktorý by nám umožnil snívať o novej platovej koncepcii,“ uviedol vo vyhlásení odborový zväz.

Niektorí policajti protestovali proti zlým platovým podmienkam nosením čiernych stužiek. Od konca júna odborári s vedením ministerstva vnútra rokovali, riešenie zatiaľ nenašli.

Polícia je pritom dlhodobo personálne poddimenzovaná. V roku 2022 rezort vnútra informoval, že na Slovensku chýba dvetisíc policajtov. Celkovo bolo v policajnom zbore 22-tisíc miest. Podľa informácii odborárov aktuálne chýba okolo 2 600 policajov.

Nevyplatené odchodné

Problém s peniazmi sa týka aj odchodného pre bývalých policajtov. Podľa informácií portálu Aktuality rezort vnútra nevyplatil odchodné viacerým policajtom. Od začiatku roka malo z policajných radov odísť približne 630 policajtov, väčšina z nich do výsluhového dôchodku. Policajti nemali dostať peniaze pre nesprávny odhad počtu osôb, ktorým sa odchodné má prideliť.

Ministerstvo financií prisľúbilo, že uvoľní finančné prostriedky vo výške 6 miliónov eur, ktoré by mali byť vyplatené bývalým policajtom.


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac