Podvod na peniazoch z EÚ? Pre výstavbu závodu na spracovanie odpadu v Iži začali vyšetrovanie

V správe Úradi Európskej prokuratúry v Bratislave (EPPO) sa uvádza, že 20. decembra 2022 bola uzatvorená zmluva o poskytnutí nenávratného finančného príspevku medzi ministerstvom životného prostredia a prijímateľom - stavebnou spoločnosťou - na výstavbu zariadenia na spracovanie odpadov. Schválená výška grantu bola 1,4 milióna eur, plne financovaná z Kohézneho fondu EÚ.

peniaze Ilustračný obrázok: Pexels.com

Predstavovala 50 percent celkových nákladov stavby vo výške 2,8 milióna eur. Predbežné vyšetrovanie potvrdilo, že príjemca počas schvaľovacieho konania predložil v rámci žiadosti o grant ďalšie dokumenty, ktoré obsahovali nesprávne a neúplné informácie, týkajúce sa projektovej dokumentácie pre stavebné povolenie.

Z toho vyplýva, že porovnaním projektovej dokumentácie predloženej v rámci konania o stavebnom povolení a dokumentácie predloženej v rámci žiadosti o grant sa zistili nezrovnalosti, ktoré boli v rozpore s požiadavkami uvedenými vo výzve na predkladanie žiadostí o grant.

Takéto konanie mohlo podľa EPPO spôsobiť škodu v rozpočte EÚ vo výške poskytnutého príspevku 1,4 milióna eur – a to v prípade, ak by bol vyplatený. K tomu však z dôvodu podozrenia z podvodu nedošlo.

(tasr)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac