Takmer dve tretiny občanov EÚ sa obávajú o bezpečnosť, ukázal prieskum

Približne 47 percent opýtaných občanov Únie uviedlo, že sa "dosť obáva" o bezpečnosť EÚ počas nasledujúcich piatich rokov, zatiaľ čo ďalších 17 percent uviedlo, že sa "veľmi obáva".

Ve¾ká mešita kontrola moslimovia príchod modlitby Ilustračné foto. Francúzsky policajt pred Veľkou mešitou v Paríži. TASR/AP

Podľa výsledkov majú najväčšie obavy o bezpečnosť obyvatelia Portugalska (77 percent). V Nemecku 54 percent respondentov uviedlo, že sa „dosť“ alebo „veľmi“ obávajú o bezpečnosť EÚ.

Podľa prieskumu približne 58 percent občanov EÚ má stále tendenciu mať optimistický názor na budúcnosť EÚ, zatiaľ čo približne 37 percent občanov vyjadrilo pesimizmus.

Približne 50 percent občanov EÚ považuje vojnu na Ukrajine za najväčšiu súčasnú výzvu pre EÚ, zatiaľ čo 41 percent opýtaných považuje v súčasnosti za najväčšiu výzvu nelegálnu migráciu. Ďalších 35 percent respondentov uviedlo aj environmentálne problémy a zmenu klímy.

Pokiaľ ide o otázky, ktorým by sa EÚ mala venovať prioritne, respondenti najčastejšie uvádzali životné prostredie a zmenu klímy (33 percent) a nelegálnu migráciu (tiež 33 percent), po ktorých nasledovala bezpečnosť a obrana (29 percent) a vojna na Ukrajine (25 percent).

Názory občanov EÚ na výkonnosť hospodárstva v celej EÚ v nasledujúcich piatich rokoch sa rôznia. Približne 50 percent respondentov vyjadrilo dôveru v budúcnosť hospodárstva, zatiaľ čo 45 percent uviedlo, že sú skôr skeptickí.

Na online prieskume verejnej mienky, ktorý uskutočnila agentúra Inštitútu pre výskum verejnej mienky (Ipsos) v období na prelome júna a júla, sa zúčastnilo viac ako 25.000 občanov EÚ vo veku 15 rokov a viac.

(tasr, dpa)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac