Na protestoch proti zákonu o túlavých psoch v Turecku došlo k zrážkam s políciou

Vládnuca strana prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana začiatkom mesiaca predložila do parlamentu návrh zákona, ktorý znepokojil ochrancov zvierat. Po novom by obce mali povinnosť premiestňovať túlavé zvieratá z ulíc do útulkov, kým nebudú adoptované. Agresívne psy alebo psy s neliečiteľnými chorobami by mali byť utratené. Aktivisti navrhujú radšej masovú kastračnú kampaň.

Protest proti zákonu o túlavých psoch v Turecku Túlavý pes pred protestujúcimi aktivistami za práva zvierat vo verejnej záhrade v Ankare. Foto: TASR/AP

Demonštranti sa v piatok pokúsili zhromaždiť v centre mesta, ale polícia sa im v tom snažila zabrániť a dostali sa do vzájomných potýčok.

Na proteste bolo vidieť transparenty s nápismi: „Nemôžete ich obkľúčiť, uväzniť a zabiť“ a „Stiahnite ten zákon“.

Populácia pouličných psov v Turecku sa odhaduje na štyri milióny a podľa návrhu zákona obce za posledných 20 rokov vykastrovali 2,5 milióna psov.

Návrh zákona obsahuje informáciu, že v súčasnosti je v krajine 322 útulkov pre zvieratá, ktoré môžu prijať celkovo 105-tisíc psov, čo je však iba zlomok z celkového počtu túlavých psov.

(tasr, reuters)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac