Ukrajinci v Česku protestovali pred svojím veľvyslanectvom, dožadujú sa pasov

Desiatky Ukrajincov formou verejného protestu sa dožadovali, aby im zastupiteľský úrad vydal cestovné pasy. Ukrajina totiž prestala v apríli poskytovať konzulárne služby v zahraničí mužom podliehajúcim brannej povinnosti.

Passport of Ukraine isolated on white background. Ukrajinský pas, ilustračný záber. Foto Profimedia

Demonštranti boli zväčša muži vo veku 20 až 50 rokov, niektorých sprevádzali ich partnerky. Organizátori vopred vyzvali protestujúcich, aby krotili svoje vášne a zdržali sa agresívnych výziev na zmenu vlády v Kyjeve. Hnev medzi účastníkmi však prepukol po tom, čo im prvý tajomník veľvyslanectva Bohdan Serhijčuk začal vysvetľovať, že im nedokáže pomôcť.

V súčasnosti zastupiteľské úrady Ukrajiny v zahraničí vydajú Ukrajincom podliehajúcim brannej povinnosti pas iba vtedy, ak má armáda o nich aktualizované údaje. Tie si môžu aktualizovať iba v odvodových strediskách na Ukrajine, tam však nechcú ísť pre obavy, že by ich okamžite poslali na front.

Podľa organizátorov protestu hrozí, že tisíce Ukrajincov sa takto v Česku prepadnú do ilegality. „Sú tu ľudia, ktorí tu majú trvalý pobyt desať či 15 rokov a s Ukrajinou nemajú nič spoločné. Nemajú tam adresu, žiaden majetok a teraz nemajú ani doklady,“ povedala spoluorganizátorka protestu Oxana Kotenková.

Ukrajinci žijúci v ČR na problém upozornili aj tamojšie ministerstvo vnútra či ombudsmana, zatiaľ však neuspeli. Podľa vlastných slov nevedia, ako budú platiť hypotéky či ako budú ich deti chodiť do školy. Upozorňujú, že mnohí o nový pas požiadali ešte pred aprílovou zmenou ukrajinského zákona o poskytovaní konzulárnych služieb.

V ČR žije podľa tamojšieho ministerstva zahraničných vecí približne 94.000 ukrajinských mužov v brannom veku. Česká vláda minulý týždeň podpísala s Ukrajinou bezpečnostnú dohodu. Minister zahraničných vecí Jan Lipavský už dávnejšie avizoval, že Praha pomôže Ukrajine s návratom bojaschopných mužov.

(tasr, idnes.cz)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac