Chaos v Bangladéši: Prezident nariadil prepustiť väznenú expremiérku Zijáovú

Bangladéšska premiérka Hasína Vadžídová opustila hlavné mesto Dháka v dôsledku masových protestov, nazývaných aj ľudovým povstaním, požadujúcich jej odstúpenie. Bangladéšsky prezident Muhammad Šahabuddín v pondelok nariadil prepustenie väznenej bývalej premiérky a kľúčovej opozičnej líderky Bégam Chálidy Zijáovej, ktorá je predsedníčkou opozičnej Bangladéšskej nacionalistickej strany (BNP).

Protest in Bangladesh 4. augusta 2024 v Dháke údajne podpálila obchod s odevmi skupina neidentifikovaných výtržníkov. Foto: Profimedia.sk

Bangladéšska premiérka Hasína Vadžídová opustila hlavné mesto Dháka v dôsledku masových protestov, nazývaných aj ľudovým povstaním, požadujúcich jej odstúpenie. Bangladéšsky prezident Muhammad Šahabuddín v pondelok nariadil prepustenie väznenej bývalej premiérky a kľúčovej opozičnej líderky Bégam Chálidy Zijáovej, ktorá je predsedníčkou opozičnej Bangladéšskej nacionalistickej strany (BNP).

Nariadenie vydali len niekoľko hodín po tom, ako úhlavná rivalka Zijáovej, premiérka Hasína Vadžídová, podala demisiu a opustila krajinu. Moc v Bangladéši prevzala armáda, ktorá avizovala vytvorenie dočasnej vlády.

Okrem toho bangladéšska armáda v pondelok večer informovala, že v utorok ráno zruší zákaz vychádzania. Všetky vládne i súkromné inštitúcie budú otvorené v utorok od 06.00 h miestneho času, doplnila armáda, ktorá už popoludní informovala o začiatku rokovaní o vytvorení dočasnej vlády. Zúčastňujú sa na nich všetky relevantné politické strany – s výnimkou strany vedenej Vadžídovou.

Velenie armády prisľúbilo, že „spravodlivosti bude učinené zadosť“ a že všetky vraždy a zverstvá, ku ktorým došlo v posledných týždňoch, budú potrestané. Vyzvalo protestujúcich ľudí, aby boli trpezliví a zdržali sa ďalších násilností.

Dvaja koordinátori antidiskriminačného študentského hnutia v pondelok neskoro večer v reakcii na to vyhlásili, že moc musí byť odovzdaná dočasnej vláde. „Nebudeme akceptovať žiadny iný návrh,“ uvádza sa v ich vyhlásení citovanom agentúrou DPA.

Žiadali potrestanie ľudí zodpovedných za násilné potlačenie protestov a žiadali prepustenie všetkých zadržaných civilistov a oslobodenie politických väzňov.

Odišla do bezpečia

Vadžídová ušla na bezpečnejšie miesto, uviedol zdroj blízky premiérke. Podľa miestnych médií odletela vojenským vrtuľníkom do Indie, píše agentúra Reuters. Nepotvrdené zábery úteku sa už objavili na internete.

Tisíce demonštrantov po odchode líderky vtrhli do jej oficiálnej rezidencie, kde podľa svedeckých výpovedí pre BBC demolujú sochu Mudžíbura Rahmána, premiérkinho otca, a vodcu hnutia za nezávislosť. Scény vraj pripomínajú zbúranie sochy Saddáma Husajna v Iraku v roku 2003. 

Čo bolo rozbuškou

Protesty sa v krajine začali minulý mesiac, keď študenti v uliciach demonštrovali za zrušenie systému kvót na miesta vo verejnom sektore, ktorý prideľuje 30 percent pracovných pozícií v štátnej správe príbuzným veteránom, ktorí v roku 1971 vybojovali nezávislosť zeme. O život vtedy prišlo najmenej 150 ľudí a tisíce sa zranili.

Najvyšší súd rozhodol o zrušení väčšiny kvót a demonštrácie ustali. Ľudia však v najnovších vlnách nepokojov žiadali spravodlivosť pre obete a ich rodiny a tiež vyvodenie politickej zodpovednosti premiérky, ktorá v januári začala svoje štvrté volebné obdobie.

Počas protestov v nedeľu bolo zabitých najmenej 91 ľudí a stovky ich bolo zranených. Polícia použila proti demonštrantom slzotvorný plyn a gumové projektily, aby rozohnala desaťtisíce protestujúcich. Ďalšie obete pribudli aj v pondelok. Viaceré zdroje hovoria, že celkový počet obetí za posledné týždne prekročil tri stovky.

Hasína Vadžídová. Foto: TASR/AP

Zablokovaný internet a zákaz vychádzania

Kritici premiérky a skupiny na ochranu ľudských práv obvinili vládu z neprimeraného používania sily na potlačenie protestov. Tí to razantne odmietali.

Server BBC News podotýka, že je veľmi zložité získavať aktuálne informácie o situácii v tejto ázijskej krajine, pretože úrady v celej krajine zablokovali prístup k internetu. V nedeľu vláda vyhlásila neobmedzený zákaz vychádzania a tiež celoštátne voľno od pondelka do stredy.

Bangladéš, hoci je relatívne malým štátom asi trojnásobne rozľahlejším ako Slovensko, patrí medzi najľudnatejšie krajiny sveta. S vyše 170 miliónmi obyvateľov figuruje v rebríčku na ôsmom mieste.

(tod/tasr)


Atentát na premiéra Róberta Fica bol spočiatku klasifikovaný ako pokus o úkladnú vraždu. Prekvalifikovanie atentátu na teroristický útok zo strany prokuratúry bolo pomerne prekvapivé pre chýbajúci motív, na čo nedávno upozornil aj Najvyšší súd SR.…
Prejsť na článok