USA vyzvali Irán, aby výbuchy v Libanone nevyužil na eskaláciu napätia v regióne

Bezprecedentná séria pravdepodobne koordinovaných výbuchov malých komunikačných zariadení, takzvaných pagerov, si v Libanone vyžiadala najmenej deväť obetí a približne 2 800 zranených.

Libanon Jedna zo zasiahnutých oblastí južného Libanonu. Foto: X

Americké ministerstvo zahraničných vecí v utorok vyzvalo Irán, aby výbuchy v Libanone nevyužilo vo svoj prospech a zdržalo sa ďalšieho zvyšovania napätia na Blízkom východe. Terčom útokov, z ktorých Libanon viní Izrael, sa stali aj členovia militantného hnutia Hizballáh podporovaného Teheránom.

 Spojené štáty, spojenec Izraela, tvrdia, že sa na explóziách nepodieľali ani o nich vopred nevedeli a momentálne zbierajú informácie. Hnutie Hizballáh aj libanonská vláda pripísali zodpovednosť Izraelu, ten sa k situácii doteraz nevyjadril, no hnutie už prisľúbilo odvetu.

Libanonské ministerstvo zahraničných vecí označilo výbuchy za „izraelský kybernetický útok“, no neposkytlo žiadne podrobnosti o tom, ako dospelo k tomuto záveru. Minister informácií Zijád Makárí tiež hovoril o narušení suverenity Libanonu.

Na situáciu v Libanone zareagovalo aj spriaznené palestínske militantné hnutie Hamas, s ktorým je Izrael už takmer rok vo vojne, vyvolanej útokom palestínskych kománd na juh Izraela zo 7. októbra 2023.
Hamas výbuchy podľa svojho vyhlásenia považuje za súčasť „agresie“ Izraela na Blízkom východe a eskaláciu, ktorá povedie Izrael iba k „zlyhaniu a prehre“. Tento útok podľa hnutia nerozlišoval medzi militantmi a civilistami.

(tasr)


V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac

Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac