Zelenskyj: Potrebujeme Rusko k mieru prinútiť

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok vyhlásil, že Rusko možno k mieru len prinútiť. Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN tiež odsúdil Irán a Severnú Kóreu ako "komplicov" v tejto vojne.

Summit o budúcnosti Volodymyr Zelenskyj na pôde OSN. Foto: TASR/AP

Prezident Volodymyr Zelenskyj na mimoriadnom zasadnutí BR OSN, na ktorom bol aj zástupca Ruska, označil výzvy Moskvy na dialóg za neúprimné.

„Vieme, že niektorí vo svete chcú hovoriť s (ruským prezidentom Vladimirom) Putinom, aby si od neho možno vypočuli, že je rozčúlený, pretože si uplatňujeme svoje právo brániť našich obyvateľov,“ povedal Zelenskyj s tým, že takéto názory sú „šialenstvo“.

„Putin porušil toľko medzinárodných noriem a pravidiel, že sa sám nezastaví. Rusko môže byť k mieru len prinútené a to je presne to, čo je potrebné – prinútiť Rusko k mieru,“ vyhlásil ukrajinský líder.

Kritizoval tiež Teherán a Pchjongjang, ktoré západné spravodajské služby obviňujú z dodávok zbraní Rusku. „Rusko nemá nijaký legitímny dôvod robiť z Iránu a Severnej Kórey de facto komplicov vo svojej zločinnej vojne v Európe, keď ich zbrane nás zabíjajú, zabíjajú Ukrajincov,“ uviedol Zelenskyj.

Čo povedal pre stanicu ABC

Koniec vojny s Ruskom je bližšie, než si mnohí myslia, vyhlásil v utorok Zelenskyj v rozhovore pre stanicu ABC. Ukrajinský prezident ale zároveň vyzval spojencov na ďalšie dodávky zbraní, aby Ukrajina mohla pokračovať v obrane proti ruskej agresii.

„Myslím si, že sme bližšie k mieru, než si myslíme. Sme bližšie ku koncu vojny. Musíme byť však veľmi silní,“ zdôraznil.

Zelenskyj predstavil takzvaný plán víťazstva, ktorý zahŕňa posilnenie ukrajinských síl a vytvorenie silného „psychologického“ tlaku na Rusko, čo by malo Moskvu donútiť ukončiť vojnu diplomatickou cestou.

„Žiadame našich priateľov, našich spojencov, aby nás posilnili. Je to veľmi dôležité,“ zdôraznil prezident s tým, že pomoc Západu je kľúčová pre úspech Ukrajiny na bojisku.

Zelenskyj však neustúpil od požiadavky, aby Rusko stiahlo svoje sily z celého ukrajinského územia. Zároveň naznačil, že by sa priame rozhovory s Ruskom mohli začať v novembri, ale Moskva stále trvá na svojich územných nárokoch. Ukrajinský prezident predtým akékoľvek rokovania s Moskvou odmietal.

Spojené štáty poskytnú Ukrajine nový balík vojenskej pomoci

USA dodajú Ukrajine v rámci nového balíka vojenskej pomoci za 375 miliónov dolárov (336 miliónov eur) kazetové bomby, muníciu pre raketové systémy, delostreleckú techniku a obrnené vozidlá.

Oficiálne oznámenie príde zrejme v stredu, keď ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vystúpi na zasadnutí Valného zhromaždenia OSN. Očakáva sa, že znova vyzve USA, aby umožnili ukrajinskej armáde používať zbrane dlhého dosahu aj na údery hlbšie na území Ruska.

Nový balík vojenskej pomoci bude jedným z najväčších, aké Washington schválil pre Ukrajinu v posledných mesiacoch. Dodajú ju zo zásob amerického ministerstva obrany, aby ju mohli poslať rýchlejšie.

Koncom septembra môže vypršať vyčlenenie šiestich miliárd dolárov na pomoc Ukrajine, ak Kongres Pentagónu nepredĺži povolenie dodávať Kyjevu zbrane zo svojich zásob.

Vo štvrtok sa Zelenskyj vo Washingtone stretne s americkým prezidentom Joeom Bidenom a viceprezidentkou Kamalou Harrisovou. Očakáva sa, že Zelenskyj Bidenovi predloží spomínaný návrh, ktorý označuje za plán víťazstva.

(tasr, afp, ap, reuters)