Prezident pri storočnici košického maratónu vyzdvihol myšlienku mieru v jeho názve

Peter Pellegrini v príhovore pred nedeľným štartom Medzinárodného maratónu mieru v Košiciach pripomenul, že ide o najstarší maratón v Európe, pričom k jeho jubileu zablahoželal Košiciam, organizátorom a ich predchodcom.

2024_10_06_MMMKosice_01078058 (1)

„Za tých 100 rokov prežil aj temné roky vojny, aj svetlé obdobia mieru a dnes je čas opäť si pripomenúť, že mier nie je žiadnou samozrejmosťou, ale že oň treba bojovať s ešte väčším odhodlaním a vytrvalosťou, ako sa každý z bežcov popasuje dnes so svojou maratónskou výzvou,“ uviedol v príhovore prezident SR.

Zdôraznil, že ide o najstarší maratón v Európe, pričom k jeho jubileu zablahoželal Košiciam, organizátorom a ich predchodcom. „Nech sa z tohto nádherného športového podujatia dnes šíri nielen duch vytrvalosti a fair play, ale aj duch vzájomného porozumenia, tolerancie a mieru, ktorý má košický maratón priamo v názve,“ povedal Pellegrini.

Hlava štátu vyjadrila aj obdiv účastníkom maratónskeho behu. „Naozaj úprimne obdivujem každého, kto sa na to podujal. Musel v sebe nájsť dostatok sily, energie, trpezlivosti a odhodlania prekonávať bolesť, ktoré tak náročný športový výkon nevyhnutne prináša,“ skonštatoval prezident.

(tasr)


Pápež v decembri vymenuje 21 nových kardinálov
Pápež v decembri vymenuje 21 nových kardinálov. Pápež František v nedeľu oznámil vymenovanie 21 nových kardinálov katolíckej cirkvi. Zhromaždenie známe ako konzistórium sa uskutoční 8. decembra, uviedol počas týždennej poludňajšej modlitby na Námestí svätého Petra. Vymenovanie kardinálov je zvyčajne každoročnou udalosťou, ktorá…
Prejsť na článok