Prezident: V koalícii je pnutie. Premiér si musí vedieť ustrážiť koaličných partnerov

Petra Pellegriniho mrzí, že šéfka rezortu zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas) necítila podporu premiéra Roberta Fica (Smer), hoci na riešenie problémov „mala len 11 mesiacov“.

Prezident odovzdal poverovacie listiny dvom novým ve¾vyslancom SR Peter Pellegrini. Foto: Jakub Kotian/TASR

Zuzana Dolinková (Hlas) podala demisiu ako prvá členka Ficovej vlády. „Myslel som si, že ak budem prijímať demisiu, tak ako prvá bude úplne iná ministerka, a nie pani Dolinková,“ povedal Pellegrini, ktorý vystúpil v relácii TA3 V politike.

Pellegrini vyhlásil, že existuje viacero ministerských postov, ktorých obsadenie budí vášne verejnosti. „Pán premiér Fico však dáva najavo, že stojí za všetkými – teda okrem pani ministerky Dolinkovej,“ povedal.
Prezidentovi je ľúto, že ministerka zdravotníctva necíti podporu vlády a jej predsedu.

Demisiu ministerky zdravotníctva prijme Pellegrini len vtedy, ak sa nájde dostatočná náhrada, dovtedy Dolinkovú neodvolá. Keďže podľa koaličnej zmluvy prislúcha rezort strane Hlas, je na predsedovi Matúšovi Šutajovi Eštokovi, aby predstavil meno nástupcu. „Ako býva zvykom, ja si dotyčného zavolám,“ avizoval Pellegrini.

V reakcii na kuloárne reči o možnom nástupe Tomáša Druckera na čelo tohto rezortu Pellegrini povedal, že o prípadnom obsadení postu ministra zdravotníctva by sa mal rozhodnúť minister školstva. Drucker však tieto úvahy už predtým poprel.

V zdravotníctve čelíme krátkodobým aj dlhodobým problémom, západné štáty ponúkajú zdravotníkom lepšie podmienky, čo podľa prezidenta môže odlákať čoraz väčšie množstvo absolventov zdravotníckych odborov. Dolinkovej pôsobenie zaznamenalo viac pozitív ako negatív, vyhlásil Pellegrini.

V koalícii je pnutie, nie kríza

Prezident Peter Pellegrini v relácii TA3 V politike vyjadril obavy z pnutia vo vládnej koalícii. Vyhol sa však opisu tohto stavu slovom „kríza“.

Posledné pnutie v koalícii prezident zaznamenal v tom, čo premiér Fico označil za konflikt medzi SNS a Hlasom. Teraz sa však prezidentovi javí, že pnutie sa už dotýka aj premiéra, ktorý si musí vedieť ustrážiť koaličných partnerov.

Preto bude podľa Pellegriniho problém, ak sa rozpadne poslanecký klub SNS, prípadne ak sa Rudolf Huliak a jeho dvaja kolegovia budú snažiť prihlásiť ako štvrtý subjekt koalície. „Podstatné však je, aby mala koalícia 79 poslancov, aby jej nebolo možné vysloviť nedôveru,“ dodal.

Pellegrini sa obáva, že sa na koaličnej rade bude riešiť správa splnomocnenca vlády SR pre preverenie procesu riadenia a manažovania zdrojov počas pandémie COVID-19 Petra Kotlára, „ktorá hovorí o biozbraniach, nanočipoch, ktoré tu do nás vo vakcínach pichali,“ namiesto riešenia infraštruktúry. V tejto súvislosti pripomenul napríklad havarijný stav mosta pri Banskej Bystrici či to, že sa od volieb „neopravil ani kilometer koľajníc“.

Prezident sa ešte nerozhodol, či konsolidačný balíček podpíše

„Bol som premiérom, ktorý odovzdal krajinu Igorovi Matovičovi s jednopercentným deficitom verejných financií,“ poukázal na dôvody, ktoré koalícia uvádza pre potrebu konsolidácie. Podľa neho nie je vidno, čo je prioritou vlády, keďže sa škrtá plošne.

Prezident vysvetlil, že z takmer 6-tisíc subjektov, ktorých sa má týkať 24-percentná DPH, „je 5 099 subjektov s vlastníctvom v zahraničí“. „To znamená, že tieto firmy posielajú miliardové zisky do Nemecka, do Francúzska, do Španielska, do Rakúska, čiže si myslím, že keď dobre zarobia na našich ľuďoch, mohli by tu trochu tých peňazí aj nechať,“ vyhlásil. Keďže ide o zisk firiem, jeho zvýšené zdanenie sa podľa prezidenta neodrazí v cenách pre koncových spotrebiteľov.

Na druhej strane však ocenil, že koalícia vrátila DPH na knihy na päťpercentnú sadzbu. „Knihy sú predsa súčasťou vzdelania,“ povedal prezident s tým, že ho teší, že sa vláda rozhodla takto vyjadriť svoje priority.

Prezident sa však ešte nerozhodol, či podpíše konsolidačný balíček. Jeho rozhodnutie bude závisieť aj od toho, aké bude mať zákon dôsledky.

„Budem sa pýtať, či ak takýto zákon podpíšem a bude mať takéto a takéto dopady, či vláda myslí na tých, ktorí nebudú môcť platiť vyššie ceny plynu alebo tých, ktorí sa dostanú do pásma chudoby. Či dostanú nejakú kompenzáciu na to, aby ich život a životná úroveň neklesla tak výrazne, že nebudú mať možnosť dôstojne na Slovensku prežiť,“ vysvetlila hlava štátu.

Prezident zdôraznil, že zákony nemôže vetovať iba preto, že sa nepáčia časti spoločnosti či preto, že nesúhlasí s ich obsahom.

(sab, tasr)


Oslavy sviatkov v Izraeli a na Západnom brehu sú poznačené vojnou, obmedzeniami a napätím medzi náboženskými komunitami.
Prejsť na článok
Pápež v decembri vymenuje 21 nových kardinálov
Pápež v decembri vymenuje 21 nových kardinálov. Pápež František v nedeľu oznámil vymenovanie 21 nových kardinálov katolíckej cirkvi. Zhromaždenie známe ako konzistórium sa uskutoční 8. decembra, uviedol počas týždennej poludňajšej modlitby na Námestí svätého Petra. Vymenovanie kardinálov je zvyčajne každoročnou udalosťou, ktorá…
Prejsť na článok