Huliak po sobotnej tragédii navrhuje odstrel zhruba 30 medveďov

Poslanec a predseda parlamentného výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Rudolf Huliak (nom. SNS) v reakcii na útok medveďa pri Hybiach navrhuje eliminovať približne 30 synantropných jedincov.

Ani druhý pokus o odvolávanie Blahu nevyšiel, poslanci odmietli program Rudolf Huliak. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Má ísť o také medvede, ktoré sa pravidelne zdržiavajú v blízkosti ľudských obydlí. Informoval o tom s tým, že zo soboty na nedeľu odlovili dva medvede, jedného v blízkosti miesta útoku.

„Po sobotnej tragédii navrhujem rázne a striktné riešenie otázky, aby neprišlo k ďalšej ľudskej tragédii v oblasti Hybe, Liptovského Mikuláša a Liptovskej Kokavy,“ povedal Huliak. Dodal, že odlovená bola v noci samica a medveď, na ktorého bol predtým vystavený protokol na ulovenie ako synantropného jedinca. Zásahový tím Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR podľa neho naďalej vykonáva služby v tejto oblasti.

Huliak ďalej priblížil, že vo štvrtok 10. októbra zasadne krízový štáb, na ktorom sa zúčastnia všetci užívatelia poľovných revírov, primátor a starostovia okresu Litovský Mikuláš. „ŠOP vytýči takzvanú ochrannú zónu extravilánov obcí a mesta, kde všetky medvede nemajú čo robiť, a tak budú eliminované miestnymi užívateľmi poľovných revírov v spolupráci so štátnou ochranou prírody,“ povedal poslanec.

Zároveň tvrdí, že aj okres Brezno vyhlasuje obdobný krízový stav. Vyzýva preto aj ostatné obce, mestá a užívateľov poľovných revírov, ktorí majú dlhodobú vedomosť o problematických medveďoch, aby tiež vyhlásili krízové stavy.

Stret s medveďom neprežil v sobotu dopoludnia muž v katastri obce Hybe. Medveď mu pri útoku zasiahol jednu z hlavných tepien dolnej končatiny. Incident preveruje Zásahový tím pre medveďa hnedého.

(tasr)


Pápež v decembri vymenuje 21 nových kardinálov
Pápež v decembri vymenuje 21 nových kardinálov. Pápež František v nedeľu oznámil vymenovanie 21 nových kardinálov katolíckej cirkvi. Zhromaždenie známe ako konzistórium sa uskutoční 8. decembra, uviedol počas týždennej poludňajšej modlitby na Námestí svätého Petra. Vymenovanie kardinálov je zvyčajne každoročnou udalosťou, ktorá…
Prejsť na článok